nieuws

Rabobank verliest fors terrein op hypotheekgebied

Branche

Rabobank levert over heel 2013 4,4% marktaandeel in op hypotheekgebied en is daarmee de grootste daler. Dit blijkt uit onderzoek van IG&H op basis van cijfers van het Kadaster. Volgens het bureau winnen verzekeraars in toenemende mate marktaandeel ten koste van de banken.

Het marktaandeel is volgens IG&H is in geen enkel jaar sinds het bureau de marktcijfers bijhoudt (2006) zo laag geweest. In 2012 had de bank nog een marktaandeel van 31%, zo maakte de bank begin vorig jaar zelf nog bekend. Ook Rabobankdochter Obvion zit in de min en verloor in 2013 1,4% marktaandeel. Van de drie grootbanken wist alleen ABN Amro in staat geweest zijn marktaandeel te vergroten. ING Bank daalde maar liefst 1,7% in marktaandeel t.o.v. een jaar eerder.

IG & H top 10 hypotheekverstrekkers 2013

Marktomvang

Daar staat juist groei bij de verzekeraars tegenover. Aegon won in 2013 maar liefst 2,7% aan marktaandeel. De groei is volgens IG&H vooral te verklaren door de daling van de totale marktomvang. Daarnaast had Aegon in het afgelopen jaar iets meer ruimte om geld uit te zetten, doordat Aegon een fonds geïntroduceerd heeft voor institutionele pensioenklanten die willen beleggen in de hypotheekmarkt.  Ook ASR Bank en Delta Lloyd plusten over heel 2013, beide 1,9%. ASR Bank heeft met 2,2% in het vierde kwartaal wel flink marktaandeel verloren, terwijl Delta Lloyd juist groeide in het vierde kwartaal.

Reageer op dit artikel