nieuws

Provisie en financieel plannen

Branche

AFM

Mag een onderneming die actief is als vermogensbeheerder en aanbieder, een onafhankelijk financieel planner betalen voor advies aan haar klanten? Volgens de AFM is dat geoorloofd onder het provisieverbod.

Volgens de AFM besteedt in dit concrete geval een aanbieder niet-vergunningplichtige werkzaamheden als het adviseren van de klanten van de aanbieder over fiscale structuren en over overdracht van vermogen bij overlijden tegen betaling uit aan een externe financieel planner zonder AFM-vergunning. De financieel planner geeft dit advies onder eigen naam en voor eigen rekening en risico.

“Deze betaling is toegestaan onder het provisieverbod voor financiële dienstverleners”, stelt de AFM. “Maar de directe betaling van de klant verdient de voorkeur. Alleen op deze manier is het voor de klant duidelijk van wie hij welke dienstverlening krijgt en wat hij voor de verschillende types dienstverlening betaalt.

Vergunning
De financieel planners mogen niet betaald worden voor werkzaamheden waar een vergunning van de AFM voor vereist is, zoals het assisteren bij het beheer en de uitvoering van een kredietovereenkomst of een verzekering. Deze werkzaamheden worden gezien als bemiddelen. Zowel aanbieder als financieel planner moet erop letten dat de financieel planner geen vergunningplichtige werkzaamheden verricht.

 

Reageer op dit artikel