nieuws

Nog volop barrières voor Europees verzekeren

Branche

Er liggen tal van hindernissen op de loer voor verzekeraars die over de landsgrenzen heen willen verzekeren, maar contractrecht speelt daarbij nauwelijks een rol. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie door een expertgroep die bestond uit diverse belanghebbenden. Ook verzekeringskoepel Insurance Europe zat in die groep.

Insurance Europe is ervan overtuigd dat contractrecht slechts een klein obstakel is voor over-de- grens- verzekeren binnen de EU, vergeleken met andere, belangrijkere hinderpalen. De expertgroep erkent dit en onderscheidt een aantal belangrijke verschillen tussen landen die het ‘Europees verzekeren’ lastig maken. Dit geldt voor het ‘ken uw klant principe’ maar ook ten aanzien van het veronderstelde begrip van de geboden dekking. Ook taal- en cultuurverschillen, de noodzaak voor lokale claimafhandeling en de verschillen in fraudebestrijding en het wettelijke en fiscale  kader voor financiële producten vormen hinderpalen.

Deze factoren hebben volgens Insurance Europe een veel grotere invloed op over-de-grens-verzekeren dan verschillen in contractrecht omdat ze raken aan het risico waarop de verzekeraar intekent, het ontwerp van de verzekering en het de daaruit volgende claimmanagement en klantenservice. Als de beslissing eenmaal is genomen om een nieuwe (buitenlandse) markt te gaan bewerken, zijn verzekeraars vastbesloten om risico’s in contractrecht te overwinnen.

“Insurance Europe gelooft dat de uitbreiding van het over-de-grens-verzekeren binnen de EU zich marktgedreven moet blijven ontwikkelen, gebaseerd op een concrete behoefte”, aldus directeur Michaela Koller.

Reageer op dit artikel