nieuws

Nieuwe partij op Nederlandse hypotheekmarkt

Branche

HypotheekDe Britse investeringsmaatschappij Venn gaat hypotheken verstrekken in Nederland. Dat meldt het FD vandaag.

Venn is geen bank en wil de hypotheken financieren door ze te bundelen en door te verkopen aan andere beleggers.

Interessant

De komst van Venn toont volgens het FD aan dat de hypotheekmarkt interessant is voor niet-banken, al zijn de ambities voorlopig bescheiden. Het Britse bedrijf, dat van kapitaal wordt voorzien door Siem Industries uit Noorwegen, mikt op een half miljard aan nieuwe hypotheken in anderhalf jaar tijd. De markt had vorig jaar een omvang van € 36,7 mrd.

Verschuivingen

Het plan illustreert de verschuivingen op de hypotheekmarkt. Vorig jaar hebben verzekeraars hun marktaandeel al opgevoerd. Banken zijn juist terughoudend met groei in hypotheken, door nieuwe toezichtseisen. De meeste buitenlandse banken hebben zich eerder al helemaal teruggetrokken van de Nederlandse markt.

Concurrentie

Venn is niet de enige nieuwkomer, zegt Paul van der Meijs, directievoorzitter van adviesketen De Hypotheker tegen het FD. Hij wijst op de ambitie van verzekeraar Achmea, die eerst kromp in hypotheken maar nu wil stabiliseren.”Er zijn ook pensioenfondsen die op het punt staan in te stappen. Het wordt een goed jaar voor de consument”, zegt Van der Meijs. Vorig jaar daalden de hypotheekmarges al door de toenemende concurrentie van vooral verzekeraars.

Streng

Venn is niet onderworpen aan de strenge kapitaalregels die sinds de crisis zijn opgesteld voor banken. De investeerder, in 2009 opgericht door enkele oud-zakenbankiers en tot nu toe actief in financiering van energieprojecten en commercieel vastgoed, zegt zich te richten op markten waar traditionele banken zich terugtrekken. Venn wil daarom vooral hypotheken zonder Nationale Hypotheekgarantie aanbieden, een segment waar de marges hoger zijn. Voor banken zijn die minder aantrekkelijk door de nieuwe eisen, maar daar heeft Venn geen last van.

Reageer op dit artikel