nieuws

Markt voor flitskrediet verder opgedroogd

Branche

AFMHet aantal aanbieders van flitskrediet is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten die sinds 2011 in totaal 21 partijen onderzocht. Daarvan waren er achttien in overtreding. Vijftien zijn nu gestopt.

De AFM ziet, gebaseerd op onderzoeken bij niet-vergunninghouders, een aanzienlijke daling van het aantal verstrekte kredieten van grofweg 89.000 in 2011 naar 1.480 in 2013. “Er is op dit moment nog een klein aantal flitskredietaanbieders actief in Nederland. Een aantal opereert vanuit het buitenland”, aldus de AFM die nog steeds verscherpt toezicht houdt op de markt voor flitskrediet.
Omzeilen
Het gaat dan om leningen die korter lopen dan drie maanden. De aanbieders hiervan mogen, als ze een AFM-vergunning hebben, maximaal 15 procent op jaarbasis aan kosten in rekening brengen. “In de praktijk is echter gebleken dat de kosten vaak veel hoger uitvallen, tot wel honderden procenten. Aanbieders hebben met allerlei constructies geprobeerd deze (verboden) kosten in rekening te brengen en de wetgeving te omzeilen”, aldus de AFM.
Onethisch
“Dat is erg onethisch, zeker omdat deze aanbieders zich voornamelijk richten op een groep financieel kwetsbare consumenten. Door dit schadelijke gedrag duperen ze consumenten die het al moeilijk hebben en ze schaden het vertrouwen in de financiële markten als geheel”, aldus Marcus Wagemakers, hoofd van de afdeling Marktintegriteit en Handhaving.

De AFM maakte recent bekend vorig jaar een boete van € 2 mln te hebben opgelegd aan een aanbieder van flitskredieten.

Reageer op dit artikel