nieuws

Klokkenluider bindt strijd aan met old boys netwerk SNS Reaal

Branche

Cover ondergang sns reaalHetty van de Laar sleept SNS Reaal en Propertize (het vroegere SNS Property Finance) voor de rechter voor de schade die ze haar zouden hebben berokkend nadat zij als extern adviseur een boekje open deed over de wantoestanden bij de vastgoedtak van de inmiddels genationaliseerde bankverzekeraar. Van de Laar eist € 750.000 van haar oud-werkgever voor achterstallig loon, reeds vooruitbetaalde kosten en als rechtmatige ontslagvergoeding. Dat SNS Reaal vooralsnog weigert om over de brug te komen wijt ze aan het “old boys netwerk” dat er nog steeds de dienst zou uitmaken.

Toen Van de Laar  medio 2011 bij haar baas Buck Groenhof aangifte van fraude binnen SNSPF deed, werd zij er op brutale wijze uitgewerkt, zo meldt  Bertram + de Leeuw, uitgever van het boek  ‘De ondergang van SNS Bank’ dat Van de Laar over de kwestie schreef.  “Toen zij aangifte deed vanwege de grootscheepse fraude, werd zij niet alleen fysiek bedreigd, maar werden er ook peperdure advocatenbureaus op gezet om haar de mond te snoeren zoals White & Case uit Miami. Ook het advocatenbureau Nauta Dutilh en Groenhofs persoonlijke advocaat Jerry Hoff werden ingeschakeld om Hetty van de Laar monddood te maken. Dit alles heeft haar inmiddels tienduizenden euro’s aan advocaatkosten gekost en het einde van de tunnel is nog steeds niet in zicht.”

Commissie Frijns

De uitgever verwijst naar het rapport van de parlementaire commissie Frijns  die vaststelde dat Groenhof de hand boven het hoofd werd gehouden door de toenmalige SNS Reaal CEO Ronald Latenstein.  Om daar zelf aan toe te voegen dat:  “Groenhof was namelijk geplaatst bij SNSPF door Jos Zandhuis van Boer & Croon, een persoonlijke vriend van Latenstein. DNB drong al in augustus 2012 aan op het ontslag van Groenhof – vanwege niet integer – maar Latenstein belazerde DNB door Groenhof aan het toezicht van DNB te onttrekken door hem een nieuw contract als adviseur aan te bieden. Erger nog, Groenhof die op non actief ging in november 2012, ontving tot eind december 2012 zijn salaris, en kreeg nog een mooie vertrekpremie van € 750.000. De fraudeur werd beloond, dit in schril contrast met het lot van de klokkenluider. Zij had juist beschermd moeten worden in plaats van een schandalige behandeling te krijgen.”

“De boys komen steeds terug op dezelfde postjes en halen nog steeds dezelfde vriendjes binnen.”

Dat Van de Laar niet alsnog genoegdoening heeft gekregen van haar oud-werkgever wijt Bertram + de Leeuw aan de vriendschappelijke band tussen Ronald Latenstein en Gerard van Olphen, de huidige CEO van SNS Reaal.  “Het hoeft geen betoog dat Van Olphen hier in een spreidstand zit, want waarom zou hij zijn goede vriend Latenstein in deze materie desavoueren. Vandaar de flagrante weigering tot erkenning. Het old boys netwerk functioneert nog feilloos en staat boven alle goede intenties.” Exemplarisch is volgens de uitgeverij ook de rol van advocatenkantoor Spigt Ligitators, waarmee de bank in februari 2013 stelde te hebben gebroken. “Nu blijkt deze vandaag nog altijd werkzaam voor SNS (Propertize). Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De boys komen steeds terug op dezelfde postjes en halen nog steeds dezelfde vriendjes binnen.”

Reageer op dit artikel