nieuws

Gestolen hybride auto’s eindigen als taxi in Oost-Europa

Branche

Het aantal gestolen auto’s nam in 2013 voor het eerst in tien jaar weer toe. Met name de hybride auto’s blijken populair. Het vermoeden is dat dit type gestolen voertuigen uiteindelijk in Oost-Europa als taxi wordt gebruikt, beweert Mars Samsom, business unit manager van InShared.

“Vanuit Roemenie, Bulgarije en de drie Baltische Staten zijn professionele organisaties aan het werk om die auto’s te stelen”, zegt Samsom. Nederland is een populair oord voor de dieven. Samsom: “Wij hebben in Nederland in dit geval het ongeluk van de voordelige fiscale regeling, waardoor de hybride auto hier populair is.”

 

Stijging van 452%
In sommige Oost-Europese landen is het voor taxichauffeurs wettelijk verplicht om hybride te rijden. Samsom vermoedt dat in Nederland gestolen auto’s uiteindelijk bij hen belanden. Hybride auto’s waren vorig jaar namelijk populair bij de dieven. Zo steeg het aantal gestolen auto’s van het merk Lexus met maar liefst 452%, blijkt uit de jaarcijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Het ging hier met name om de Lexus RX450H, een SUV met hybride technologie.

Omdat deze auto’s vermoedelijk snel naar Oost-Europa worden vervoerd en dus zelden teruggevonden worden, ontstaat er op termijn een probleem voor de verzekeraars. Zij zullen de premies moeten verhogen. InShared biedt daarom zijn klanten een extra beveiligingssysteem aan, vertelt Samsom. “Het inbouwen van een alarmsysteem is nog altijd goedkoper dan wanneer er weer een auto wordt gestolen.” Het extra systeem vermindert wel het gebruiksgemak van de rijder. Samsom: “Wij draaien op voor de kosten, maar de klanten zullen één extra handeling moeten doen.”

Reageer op dit artikel