nieuws

Beroepscollege zet streep door AFM-boetes Fortis

Branche

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) heeft twee boetes vernietigd die de AFM in augustus 2010 heeft opgelegd aan Fortis Nederland en Fortis België. De AFM legde de boetes op omdat Fortis te weinig en te rooskleurige informatie over haar subprime hypotheekportefeuille zou hebben gegeven. Volgens het CBb is daarvoor geen bewijs.

De AFM legde Fortis België en Fortis Nederland beide een boete omdat zij vanaf 28 augustus 2007 zouden hebben nagelaten koersgevoelige informatie openbaar te maken. Het ging daarbij  om zogeheten subprime investeringen waarbij hypothecaire leningen worden samengebracht in één pool. Op basis daarvan worden obligaties uitgegeven die in meer of minder mate kredietwaardig zijn.

Het CBb constateert in haar uitspraak dat zo’n 95 procent van de subprime investeringen van Fortis een AAA of AA rating had, de hoogst mogelijke kredietwaardigheidsscores. “Fortis verwachtte over 2007 een nettowinst van 4,2 miljard euro en een nettoverlies op haar subprime investeringen van 110 miljoen euro”, aldus het CBb. “Gelet op de omvang van de verwachte nettowinst concludeerde Fortis dat haar investeringen in subprime geen materieel effect zouden hebben op de nettowinst over 2007. Dat heeft zij op 21 september 2007 bekend gemaakt in de zogenoemde Trading Update, voorafgaand aan een claimemissie van € 13 miljard, bedoeld om de overname van ABN Amro te financieren.”

De AFM heeft volgens het college onvoldoende onderbouwd dat Fortis koersgevoelige informatie heeft achter gehouden. “De risico-inschatting door Fortis was op dat moment niet onredelijk. Dat blijkt ook uit het feit dat de direct betrokken Belgische toezichthouder de Trading Update heeft goedgekeurd. De Belgische toezichthouder was op de hoogte van de inhoud van de subprime portefeuille van Fortis.”

Reageer op dit artikel