nieuws

Beheerd vermogen groeit naar $ 100.000 miljard in 2020

Branche

Het vermogen dat individuele vermogensbeheerders en pensioenfondsen en beleggingsfondsen beheren, groeit van $ 63.000 miljard naar meer dan $ 100.000 miljard in 2020. Adviesbureau PwC voorziet een gemiddelde jaarlijkse groei van 6% zo blijkt uit de onderzoek ‘Asset Management, a brave new world’. De groei wordt volgens de accountants veroorzaakt doordat wereldwijd steeds meer mensen pensioen opbouwen.

“We voorzien een enorme toename van het beheerd vermogen en een verschuiving naar alternatieve beleggingen”, zegt Frank van Groenestein, verantwoordelijk voor de asset management-praktijk van PwC. “Zo zien we een groeiende middenklasse in opkomende landen die en masse gaat nadenken over hun oude dag. Naar schatting behoren in 2020 meer dan één miljard mensen tot de middenklassers.”

Ruim de helft van de groei van het beheerd vermogen komt volgens PwC voort uit het feit dat meer mensen pensioen zullen gaan opbouwen. Het totale pensioenvermogen in de wereld stijgt daardoor van 34.000 miljard nu naar $ 56.000 miljard in 2020. In Europa stijgt het pensioenvermogen in diezelfde zes jaar van 8.500 miljard naar $ 13.800. Het adviesbureau wijst ook op de toename van het aantal superrijken in Azië, Afrika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.

Staatsfondsen

Ten slotte dragen staatsfondsen ook bij aan de groei van het beheerd vermogen. Hun vermogen verdubbelt de komende zes jaar naar $ 9.000 miljard. Het betreft beleggingsfondsen die beheerd worden door de overheid van een land. Veel van deze fondsen zijn gevestigd in olie- en gas-exporterende landen. Noorwegen heeft momenteel het best gevulde staatsfonds.

Reageer op dit artikel