nieuws

Hypotheekshop: ‘Waarschuwing nodig bij advies van bank’

Branche

In het FD van vandaag een interview met de nieuwe directeur van de Hypotheekshop, Lodewijk van der Heijden. Hij wil vooral rust in de tent.

Hypotheekshop: ‘Waarschuwing nodig bij advies van bank’

Van der Heijden is teruggekeerd op het oude nest. Tien jaar geleden was hij ook al directeur. Nu wil hij vooral rust in de tent. De Hypotheekshop, een franchiseformule, heeft een turbulent jaar achter de rug. Een van de grootste hypotheek ketens van Nederland kon de noodzakelijke investeringen in ICT-systemen niet meer zelf bekostigen. De coöperatie verkocht zich aan Welke Beheer, dat via de Nederlandse CMIS Group in handen is van een Amerikaanse beleggingsmaatschappij.

Over de verkoop: ‘Internet gaat een grotere rol spelen als mensen zich voorbereiden op een hypotheek. Daar zijn investeringen voor nodig. Door deze overname is de maandelijkse vergoeding die franchisenemers betalen met 20% gedaald. Dat is welkom in deze barre tijden.’

De Hypotheekshop heeft al eerder afscheid genomen van de provisies: ‘Dat kon ook, want de ondernemers van De Hypotheekshop hadden minder mooie auto’s en net wat minder snelle pakken dan andere adviseurs. Ze waren minder gericht op provisiemaximalisatie.’

Over onafhankelijk advies: ‘Advies van banken of van een onafhankelijke intermediair zijn totaal verschillende dingen. Een bank verkoopt alleen haar eigen producten. Een onafhankelijke adviseur heeft een overzicht over een breed palet van producten. Bij een bank weet je niet welke prikkel een medewerker heeft om een bepaald product aan te prijzen. Misschien is het ene product voor de bank rendabeler dan het andere. Maar is dat product ook beter voor de klant? Dat hoeft trouwens helemaal niet te kwader trouw te zijn.’

Over de consument: ‘Ik vind dat de consument beter moet worden beschermd. Bij het inwinnen van advies bij een bank zou er een waarschuwing moeten zijn dat de bank alleen haar eigen producten verkoopt. De banken moeten dit expliciet melden. De klant loopt het risico dat hij misschien minder kwijt is voor advies, maar op de lange termijn duurder uit is omdat hij een hogere rente betaalt. Op een pakje sigaretten staat toch ook een waarschuwing? Ik ga dit bij de AFM en de banken aankaarten.’
 

Reageer op dit artikel