nieuws

AFM legt aanbieder flitskrediet megaboete op

Branche

De AFM heeft naar nu bekend is gemaakt op 12 juli 2013 een opmerkelijk hoge bestuurlijke boete van € 2 mln opgelegd aan Technicolor Dreamcoat B.V, een bedrijf dat voorheen opereerde onder de naam Friendly Finance B.V. Het bedrijf krijgt de boete omdat het van 10 juni 2011 tot en met 2 mei 2012 flitskrediet heeft aangeboden zonder vergunning. In april 2012 legde de toezichthouder Friendly Finance voor hetzelfde vergrijp al een last onder dwangsom op.

AFM legt aanbieder flitskrediet megaboete op

Consumenten konden via de website www.betaaldag.nl van Friendly Finance snel geld lenen tegen hoge kosten. Ze konden alvast een deel van hun loon dat nog niet was uitbetaald (een zogenoemde loonvordering) verkopen aan Friendly Finance. Het bedrag dat Friendly Finance betaalde voor dit stukje loon was aanzienlijk lager dan de werkelijke waarde hiervan. Friendly Finance betaalde bijvoorbeeld € 200 voor een loonvordering van € 250. Had de consument eenmaal zijn loon binnen, dan moest hij de loonvordering op straffe van een contractuele boete binnen één werkdag aan Friendly Finance betalen.
Kwetsbare consumenten
De AFM spreekt van een "zeer ernstige overtreding". "Over de periode van ongeveer elf maanden bedroegen haar inkomsten circa € 3,8 mln, waarvan een winst overbleef van meer dan € 2 mln. Friendly Finance heeft die bedragen verdiend ten koste van financieel kwetsbare consumenten, die voor het flitskrediet -op jaarbasis- vaak honderden procenten aan kosten verschuldigd waren. Hierbij bestond het risico dat deze consumenten steeds dieper in de schulden kwamen."
Aanbieders van flitskredieten hebben sinds eind mei 2011 een vergunning nodig als ze meer dan onbetekenende kosten in rekening brengen. Het gaat daarbij om tarieven die hoger liggen dan het maximale wettelijke rentepercentage van 15 procent. Friendly Finance beschikte desondanks niet over zo’n vergunning.  
Voordeel
De toezichthouder wijst erop dat indien de overtreding meer dan € 2 mln aan voordeel heeft opgeleverd ze een boete van maximaal twee keer dat voordeel kan opleggen met een maximum van € 4 mln. "AFM maakt in deze zaak gebruik van die mogelijkheid en acht, alle omstandigheden in aanmerking genomen, een boete van € 2 miljoen passend", aldus de toezichthouder.
 

Reageer op dit artikel