nieuws

‘Kwijtraken talent groot risico voor multinationals’

Branche

Employee benefits worden een onmisbare factor voor bedrijven om talent aan te trekken en vast te houden en – uiteindelijk – te overleven in de concurrerende markt, zegt Arjen van Dun, manager Accident & Health Benelux bij ACE Group.

‘Kwijtraken talent groot risico voor multinationals’

De wereld verandert in hoog tempo. Onder meer de opkomst van het terrorisme, de economische crisis en snel veranderende technologieën leiden tot een steeds complexere maatschappelijke en economische omgeving. Werkgevers kunnen zich hier in hun relatie met werknemers niet aan onttrekken, stelt Arjen van Dun, manager Accident & Health Benelux bij ACE Group. “De zorgplicht komt steeds duidelijker om de hoek kijken. Daarbij hoort dat je rekening houdt met veranderende wet- en regelgeving,  zeker in het internationale verkeer.  Ik vind het typisch een HR-taak om op de hoogte te zijn van lokale voorwaarden als het gaat om het verzekeren van werknemers en andere employee benefits. Het credo ‘beste werknemer, zoek het maar uit’ werkt niet meer”

Behoeften

De employee benefitsstrategie en -dekking van een bedrijf zou volgens Van Dun ook onderdeel uit moeten maken van het risicomanagement. “Het kwijtraken van talent is een van de grootste risico’s voor organisaties. Niet alleen de wereld verandert, ook de werkomgeving en de behoeften van de werknemers veranderen continu. Een jonge werknemer hoeft alleen rekening te houden met zichzelf. Ben je iets ouder dan moeten de zaken voor je partner of gezin goed geregeld zijn en gaat ook de pensioenopbouw tellen.  Bij operationele beroepen in het buitenland is er vaak sprake van variabel loon waarbij het de vraag is of daar secundaire voorwaarden in worden opgebouwd.  Maar het gaat niet alleen om geld, een werknemer in het buitenland moet bij een calamiteit ook terug kunnen vallen op goede assistentie en hulpverlening mocht dat nodig zijn.”

Wereldnomaden

ACE verwacht de dat de uitdagingen op dit vlak met name voor multinationals alleen maar zullen toenemen. De verzekeraar constateert een groeiend verloop onder werknemers met minder dan vijf jaar ervaring en een toenemend aantal ‘wereldnomaden’, werknemers die voor verschillende opdrachten van land naar land reizen. Van Dun: “Vroeger was het een select gezelschap dat door een multinational elders geplaatst werd. Nu is dat binnen een grote organisatie veel gemakkelijker. Nu ook kleinere bedrijven uitbreiden naar nieuwe landen en vechten voor marktaandeel in een economie met een lage groei, is het aantrekken en behouden van talent misschien wel belangrijker dan ooit. Als bedrijf heb je de zorgplicht dat bij iedere stap die jouw werknemer in het buitenland maakt, zijn beloningspakket voldoet aan de (fiscale) regels van het land en zijn privésituatie ook is afgedekt. Samen met Aon hebben wij een pakket speciaal voor expats ontworpen waarbij Aon aan multinationals een wereldwijd ziektekostenprogramma aanbiedt en samen met ACE de overige niet ziektekosten gerelateerde dekkingen aanbiedt.”

‘Het is eigenlijk nergens zo goed geregeld als in Nederland.’

Wat werknemers echt van employee benefits verwachten, verschilt ook sterk van land tot land. Zo ligt de nadruk in de Verenigde Staten veel meer op het bieden van een goede zorgverzekering omdat de zorgkosten daar zo sterk op kunnen lopen. Ook dichter bij huis zijn de verschillen tussen landen volgens Van Dun groot. “Het is eigenlijk nergens zo goed geregeld als in Nederland. Dat geldt ook voor buitenlandse expats die naar ons land komen. Je valt dan net als iedereen in Nederland onder de verplichte basisverzekering. Ga je als Nederlander naar het buitenland dan moeten er vaak ad hoc aanvullende verzekeringen worden gesloten, wil je niet voor verrassingen komen te staan als je daar ziek wordt.”

Maatwerk

Multinationaal opererende bedrijven zouden in zijn optiek wereldwijde programma’s moeten implementeren. Op die manier kunnen ze  employee benefits aanbieden die voldoen aan lokale regelgeving én de behoeften van de werknemers. “Met een overkoepelende masterpolis is alles wat gedekt moet zijn in orde. Met lokale polissen in verschillende landen zorgen wij ervoor dat er ook lokaal uitgekeerd kan worden. Bij ACE vinden we maatwerk, creativiteit en flexibiliteit het belangrijkste op dit terrein. Binnen een grote wereldwijde organisatie blijven sommige risico’s onderbelicht. Kun je als werkgever echt nakomen wat je belooft?”

Reageer op dit artikel