nieuws

Halvering werkgelegenheid dreigt in financiële branche

Branche

De zware reorganisatie die Achmea de komende drie jaar doorvoert, lijkt het startsein voor een verdere inkrimping van het aantal banen in de verzekeringsbranche. De vakbonden vrezen dat de werkgelegenheid de komende vijf jaar halveert.

Halvering werkgelegenheid dreigt in financiële branche

De massale reorganisatie bij Achmea is de grootste in de serie banenreducties die de grote verzekeringsconcerns in ons land sinds het begin van de economische crisis hebben doorgevoerd: er vervallen 4.000 van de 19.000 banen. Naar schatting 3.000 medewerkers krijgen gedwongen ontslag. Bekend was al dat er in 2016 bij verzekeraars zeker 7.500 minder arbeidsplaatsen zullen zijn dan in 2008. Inclusief de plannen van Achmea loopt het banenverlies op tot minimaal 11.500. De banken meegerekend komt de personeelskrimp in de laatste vijf jaar uit op ruim 35.000.

Laatkomer
Volgens Ike Wiersinga, onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, is Achmea geen voorloper, maar juist een laatkomer: “De zeer forse ingreep is het gevolg van een doorgaande digitalisering van de diensten die Achmea aanbiedt. Hoewel deze ontwikkeling al jaren aan de gang is, hakt het bedrijf pas nu de knoop door en gaat in relatief korte tijd fors krimpen. De medewerkers dreigen hier nu de dupe van te worden.”

Nog meer ontslagen
Wiersinga denkt dat de komende tijd nog veel meer mensen hun baan kwijtraken in de branche. “De concurrentie van Achmea heeft twee jaar terug al een slag gemaakt. Sinds 2008 zijn er al zo’n 50.000 arbeidsplaatsen in de financiële dienstverlening verdwenen. De verwachting is dat er de komende vijf jaar nogmaals sprake zal zijn van een uitstroom van soortgelijke omvang, waardoor er van de oorspronkelijke 150.000 werknemers nog 50.000 overblijven.”
Hoge salarissen
Organisatieadviseur Astrid van de Bovekamp ziet een knelpunt in de relatief hoge salarissen in de bedrijfstak. “De beloning ligt 15% hoger dan gemiddeld bij Nederlandse bedrijven. Als je daar niets aan doet en de omzet blijft dalen, dan hou je een probleem.”
Tijdbom
Ruud Dekker, marketingconsultant bij werving- en selectiebureau Brunel, zegt dat de arbeidsmarkt in de financiële dienstverlening al een tijdje “een potentiële tijdbom” is. “Er is sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod. Tegenover een behoorlijke uitstroom staat een zoektocht naar goede mensen. Bij ons is het nu drukker dan ooit. Veel medewerkers zijn niet meer nodig, maar er is ook grote vraag naar tijdelijke krachten en er zijn moeilijk vervulbare vacatures.”
Andere concerns
Vorig jaar kondigde Nationale-Nederlanden aan dat 1.350 van de 6.000 banen verdwijnen in een periode van twee jaar. Bij SNS Reaal moeten in drie jaar tijd 750 van de 6.700 medewerkers op zoek naar ander werk. Aegon heeft de afgelopen twee jaar 300 van de 2.900 banen geschrapt. Delta Lloyd is geleidelijk afgeslankt: sinds het begin van de economische crisis is het personeelsbestand met 25% gekrompen tot 5.400 werknemers. Jaarlijks daalt het aantal mensen op de loonlijst met ruim 200. Bij ASR is 18% van de banen vervallen; het personeelsbestand telt nu 3.800 werknemers.

Reageer op dit artikel