nieuws

Dijsselbloem ziet geen zelfstandige toekomst voor Reaal

Branche

De verzekeringsbedrijven van SNS Reaal mogen niet zelfstandig verder, maar moeten in handen komen van een sectorgenoot. Reaal zit in een krimpende markt waar schaalvoordelen belangrijk zijn, zo schreef minister Jeroen Dijsselbloem gisteren in een Kamerbrief.

Dijsselbloem ziet geen zelfstandige toekomst voor Reaal

Minister Dijsselbloem van Financiën laat in de brief aan de Tweede Kamer weten dat de Europese Commissie instemt met de Nederlandse staatssteun aan SNS Reaal en de herstructureringsmaatregelen. De Europese Commissie verklaart hiermee dat de gang van zaken rondom de nationalisatie van SNS Reaal verenigbaar is met de regels voor de interne Europese markt.
Krimpende markt
De minister schrijft verder in de brief dat Reaal een rol kan spelen in de consolidatie die wordt verwacht in de Nederlandse verzekeringssector, vanwege de krimpende markt en de noodzaak van synergie-en schaalvoordelen.
Bij de privatisering van de andere verzekeraar in staatshanden, ASR, heeft het kabinet gekozen voor een ‘dual track’, waarin zowel gekeken wordt naar een beursgang of een onderhandse verkoop. Bij SNS Reaal zal dus alleen dat laatste gebeuren.
 
Combinatie
Een mogelijke combinatie van de twee verzekeringsbedrijven ASR en Reaal bespreekt Dijsselbloem niet. De beheerder van de staatsdeelnemingen NLFI zal in maart 2014 de mogelijkheden voor een onderhandse verkoop van Reaal rapporteren. NLFI is het administratiekantoor van de Nederlandse staat dat alle genationaliseerde financiële instellingen beheert, dus ook ABN Amro en ASR. In het FD zegt een woordvoerster van Financiën dat "zo’n fusie zeker zal worden meegenomen in het onderzoek."
Intussen zullen de banden van Reaal met SNS Bank zoveel mogelijk worden doorgesneden, zodat Reaal als apart onderdeel verkocht kan worden. Maar dat betekent dus niet dat Reaal een zelfstandige organisatie zal worden, voegt de minister daaraan toe.
Levensvatbaar
Hierna moet ook een retailbank ontstaan met meer focus, en die levensvatbaar kan zijn op de lange termijn, zonder dat de mededinging op de interne Europese markt daardoor grondig wordt verstoord, stelde de Europese Commissie woensdag. De toezichthouder merkt daarbij op dat de overblijvende retailbank sinds de crisis in 2008 robuust is gebleken.
De Kamerbrief staat hier.

Reageer op dit artikel