nieuws

De vijftig machtigste vrouwen in verzekeringen

Branche

Vandaag ziet de eerste editie van de ‘AM top 50 powervrouwen’ het licht. Karin Bergstein, raad van bestuur ASR, voert de lijst aan, gevolgd door Ingrid de Graaf (Delta Lloyd) en Bianca Tetteroo (Achmea). Een lijst met topvrouwen in verzekeringen, het was hard nodig.

De vijftig machtigste vrouwen in verzekeringen

In de decembereditie van AMPlus die vandaag verschijnt staan ze alle vijftig. Gerankt en wel, op basis van omzet, fte, impact en perspectief. We hadden ook een top honderd kunnen maken, want de vrouwen zijn er wel degelijk. Ze zijn commercieel verantwoordelijk, staan op het podium, slepen in Den Haag de kastanjes uit het vuur, geven vorm aan het toezicht en loodsen met elkaar (en vooruit, ook met de mannen) onze branche naar de nieuwe wereld.
Masculien
Toch, het pluche van de boardrooms lijkt voor veel vrouwen onbereikbaar. Monique de Vos, eigenaar van Chasse Executive Search in Den Haag, begrijpt wel waarom zo weinig vrouwen op de echte topfuncties zitten. "Ten eerste is er minder aanbod van vrouwen in deze branche. Vrouwen kiezen minder vaak voor een opleiding in de financiële, fiscale of actuariële hoek. Ook is het imago van de sector voor veel vrouwen niet aantrekkelijk. En zitten de vrouwen die er zijn, vaak op stafafdelingen die minder snel groeien, zoals HR en Marketing. Vervolgens heb je nog het niet branchespecifieke probleem dat veel vrouwen parttime willen werken. Vier dagen is prima, maar in minder dan vier dagen is het lastig om omhoog te stoten. Ik hoor nooit mannen zeggen dat ze tijd voor zichzelf willen, vrouwen noemen dat aspect wel vaak. Een aantal vrouwen knalt daar doorheen, die hebben het goed geregeld."
Obstakels
Volgens de nummer één van de AM top 50, Karin Bergstein, zijn er geen obstakels meer voor vrouwen. "Tijd- en plaatsonafhankelijk werken is bij ons inmiddels helemaal ingeburgerd. Vrouwen moeten wel zelf willen en ik vind dat iedereen, ook mannen, die afweging zelf moet maken." Zij heeft geen last gehad van een glazen plafond. "Ik geloof niet dat dat bestaat. Als vrouw kun je zelfs voordeel hebben omdat je diversiteit brengt en dat is iets wat goede bedrijven moeten nastreven." Haar beste tip aan andere vrouwen die de top willen bereiken: "Ja zeggen als je gevraagd wordt."
Bokito
Nicolette Loonen, voorzitter van Women in Financial Services, zegt in het artikel dat ze een top 50 een nogal masculien fenomeen vindt. "Het rangschikken op ‘wie is de belangrijkste bestuurder’ of ‘wie is de meest invloedrijke persoon’ past bij het denken in rangorde en hiërarchie. Dat zijn behoorlijk masculiene uitgangspunten. Het gaat er dan om wie zich bovenin de piramide bevindt, ervan uitgaande dat daar de meeste macht zit. Het is het soort ‘Bokito’ denken waarbij er moet worden gestreden om de machtigste plek."
Top tien

  1. Karin Bergstein (1967). Lid raad van bestuur ASR sinds september 2011. Enige vrouw in de raad van bestuur van een grote speler in het Nederlandse verzekeringsbedrijf. Aantal fte: 3.800. Omzet 2012: € 4,3 mld. Verantwoordelijk voor bancair, leven, intermediaire distributie, klantservices, De Europeesche Verzekeringen, Ardanta en Ditzo. Voor haar overstap naar ASR was Bergstein in diverse functies werkzaam bij ING.
  2. Ingrid de Graaf (1969). Algemeen directeur van de commerciële divisie van Delta Lloyd en daarmee de hoogst gepositioneerde vrouw bij Delta Lloyd. Verantwoordelijk voor 500 fte, ruim twee miljoen klanten en een premie-inkomen van € 3,4 mld (2012) voor Delta Lloyd en Ohra samen. Daarvoor ceo ABN Amro verzekeringen.
  3. Bianca Tetteroo (1969). Voorzitter van de divisie Pensioen & Leven van Achmea. Ziet veranderen, reorganiseren en enthousiasmeren als de rode draad in haar loopbaan. Verantwoordelijk voor 1.125 fte en een premie-inkomen van € 500 mln (single premium) en € 1,7 mld (annual premium).
  4. Hanneke Jukema (1964). Ceo ABN Amro verzekeringen, de joint venture van Delta Lloyd en ABN Amro. Verantwoordelijk voor een omzet van € 666 mln en 543 fte. Daarvoor vervulde Jukema diverse directie- en managementfuncties binnen Delta Lloyd. Op 1 maart 2013 volgde ze Ingrid de Graaf op.
  5. Joanne Kellermann (1960). Sinds november 2007 directeur van De Nederlandsche Bank. Verantwoordelijk voor toezicht op pensioenfondsen en verzekeraars en voor toezicht ex­pertise centra (ruim 300 fte). Voerde in 2012 een nieuwe toezichtsystematiek in die verzekeraars volgt tot in de boardrooms.
  6. Annemiek van Melick (1976). Cfo SNS Retail Bank, waaronder de onderdelen RegioBank en BLG. Balanstotaal ca. € 80 mld. Aantal fte: 2.236. Sinds 2008 in dienst bij SNS Reaal. Daarvoor onder meer het overbekende Lehman Brothers.
  7. Georgette Fijneman (1966). COO Zwitserleven. Sinds 1 januari 2012 in directie Zwitserleven. Eerste vrouwelijke directeur ‘ever’ bij de pensioenverzekeraar. Verantwoordelijk voor 700 fte en een premie-inkomen van € 1,1mld.
  8. Diana Monissen (1955). Bestuursvoorzitter De Friesland Zorgverzekeraar. Aantal fte: 550. Omzetverantwoordelijkheid: ca € 3 mld. Eindigde in de recente ‘Opzij top 100 machtigste vrouwen’ op positie 2 in de categorie gezondheidszorg.
  9. Seada van den Herik (1972). Directeur leven, hypotheken en bancair bij Reaal. Sinds 2012 lid van de directie. Verantwoordelijk voor het gehele levenbedrijf: 600 fte en bruto premie-inkomen van € 1,4 mld.
  10. Margreet van Ee (1961). Directievoorzitter Achmea Bank en Achmea Hypotheekbank. Verantwoordelijk voor 325 fte en een balanstotaal van € 17 mld aan hypotheken en spaargeld. Van Ee maakt deel uit van de Groepsraad van Achmea (top 20 van het bedrijf).
Reageer op dit artikel