nieuws

De uitdaging van Lard Friese van ING verzekeringen

Branche

In het FD een portret van Lard Friese, die de Europese verzekeraar ING in 2014 naar de beurs moet brengen.

De uitdaging van Lard Friese van ING verzekeringen

Het FD spreekt anonieme bronnen over Friese en typeert hem als: “een stevige manager die het prima doet voor de troepen”. En: “Hij heeft charisma, kan zaken in beweging brengen”. Een ander zegt: “Hij kan een eind komen als zijn ego hem niet in de weg staat.”
Nieuwe identiteit
Friese (1962) is de voorzitter van een toekomstig aan de beurs genoteerde verzekeraar, die het afgelopen jaar vooral geprobeerd heeft om de Europese verzekeringsactiviteiten van ING een nieuwe identiteit te geven.
Status aparte
Daartoe maakt hij ook een einde aan de status aparte van Nationale Nederlanden. FD noemt de cultuur van NN ‘zelfgenoegzaam’ en ‘niet veranderingsgezind’. Friese zorgt er voor dat er vele duizenden mensen bij NN afvloeien en er ook geen eigen ceo meer zal zijn.
FD bericht dat begin oktober de top100 van de verzekeraar bijeen is geweest in Berlijn. Daar is ook de nieuwe naam van de internationale verzekeraar bekendgemaakt: NN.
Oranje
De vraag is alleen welke identiteit NN gaat krijgen. Oranje kan niet meer, want dat is de kleur van ING Bank. Friese hield tegen analisten in Londen het verhaal dat Nationale Nederlanden voor stabiele inkomsten zorgt en dat de onderdelen in Oost-Europa voor groeikansen zorgen.
Toch zijn er ook nog uitdagingen: Nationale Nederlanden kampt nog altijd met ICT legacy-problemen en het woekerpolissen-dossier is ook nog niet afgesloten.
Antwoord
Plus de consolidatie in de Nederlandse verzekeringsmarkt: als ASR en Reaal samengaan, wat doet NN dan? Friese geeft daar nog geen echt antwoord op.

Reageer op dit artikel