nieuws

Na fusie dreigt leegloop bij Concordia de Keizer

Branche

De recente fusie tussen Concordia Holland en De Keizer kent wat ‘naweeën’. Tien van de vijftig voormalige Concordia Holland-medewerkers zijn inmiddels opgestapt; zes van hen vormen de basis van de Nederlandse vestiging van de Engelse Howden Broking Group.

Na fusie dreigt leegloop bij Concordia de Keizer

Dat staat in nummer 18 van AssurantieMagazine dat vandaag verschijnt. Jan Oosterom, voorheen chief operations officer bij Concordia, gaat Howden in ons land leiden. Hij was minder gelukkig met de situatie na de fusie. “De nieuwe organisatie bij Concordia de Keizer leek in weinig opzichten meer op de in mijn ogen prettige organisatie van daarvoor. De kans om voor Howden een nieuw Nederlands kantoor op het terrein van marine en liability op te zetten kwam dan ook op een uitstekend moment. In juni ben ik samen met Martin Besemer opgestapt en na ons kwamen nog vier anderen.”

Exodus
Volgens Harry Kampschöer heeft de exodus aan werknemers zijn hoogtepunt nu wel gehad. Hij is sinds de zomer algemeen directeur van Concordia de Keizer en volgde daarmee Jaap van der Hoek op die met pensioen is gegaan. “Vanaf de zomer heeft inderdaad een aantal mensen de organisatie verlaten. In enkele gevallen was dat toeval. Maar in een aantal gevallen had dat met fusieperikelen te maken. Kijk, als je twee bedrijven bijeenbrengt dan krijg je een nieuwe cultuur, een andere manier van werken en een veel groter bedrijf.” Niet iedereen voelt zich daar comfortabel bij, zegt Kampschöer.

Concordianen
De mensen die zijn vertrokken, zijn alle oud-Concordianen. Zou dat te maken hebben met het feit dat De Keizer na de fusie de leidende partij lijkt te zijn geworden? Immers: de vier aandeelhouders die in het bedrijf werken, zijn allen afkomstig van het oude De Keizer en ook Kampschöer zelf is van ‘De Keizer-bloedgroep’, waar zijn voorganger Van der Hoek een oud-Concordiaan was. Kampschöer: “Ik wil niet in termen van ex-De Keizer of ex-Concordia denken al weet ik dat dat intern en extern wel gebeurt. Maar ik houd me daar niet mee bezig.” Hij vertelt dat er weer zes nieuwe mensen zijn aangenomen. “We krijgen weer nieuw enthousiasme in de organisatie. Half november organiseren we een groot feest en als ik naar de aanmeldingen kijk dan heeft iedereen daar veel zin in. Dus ik denk dat de rimpelingen onderhand wel zijn gladgestreken.”
Concordia Holland en De Keizer gingen begin vorig jaar samen. Daarmee ontstond een bedrijf van honderd medewerkers. De Concordia Groep, met Belgische wortels, kreeg de meerderheid van de aandelen. De rest is in handen van vier van de vijf partners van het oude De Keizer. Zij werken allen ook in het bedrijf.

Reageer op dit artikel