nieuws

Piet Moerland van Rabobank stapt op

Branche

Rabobank laat weten dat Piet Moerland heeft besloten per direct terug te treden als bestuursvoorzitter van Rabobank Groep als gevolg van de uitkomsten van de Libor- en Euribor-onderzoeken.

Piet Moerland van Rabobank stapt op

Volgens de bank wil hij hiermee ‘een kristalhelder signaal’ afgeven. Moerland (64) werd in 2003 lid van de Raad van Bestuur en was voorzitter sinds 2009. Zijn taken worden onmiddellijk overgenomen door Rinus Minderhoud (67). Minderhoud is sinds 2002 commissaris van de Rabobank Groep.
Toelichting Piet Moerland:
"Ik heb het volste begrip voor de maatschappelijke verontwaardiging over de uitkomsten van de onderzoeken en ik deel die. Namens de bank en namens het Bestuur wil ik een kristalhelder signaal afgeven: een oprechte spijtbetuiging en een scherpe afkeuring over de ongepaste gedragingen. De Raad van Bestuur betreurt ten zeerste dat dit is gebeurd en dat dit heeft kunnen gebeuren. Het klemt des te meer omdat dit type cultuur en het gedrag dat daar uit voortkomt, op geen enkele wijze past bij de normen en waarden van de Rabobank als coöperatieve bank met een sterke maatschappelijke verankering. Respect, integriteit, professionaliteit en duurzaamheid zijn de kernwaarden van onze bank. De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat mensen van de Rabobank vanuit deze waarden opereren. Daarom heb ik vandaag besloten om uit principe en met onmiddellijke ingang terug te treden als voorzitter van de Raad van Bestuur." 
Afstralen
Moerland zegt verder: "Ik hecht eraan te benadrukken dat het gebeurde niet mag afstralen op onze ruim 60.000 medewerkers in binnen- en buitenland, die elke dag hun functie naar eer en geweten vervullen ten dienste van leden, klanten en de gemeenschap. Op hen ben ik trots en zij zorgen ervoor dat Rabobank goede dingen doet en een betrouwbare en sterke bank is en blijft."
Reactie Wout Dekker, voorzitter van de Raad van Commissarissen:
"Ik heb grote waardering voor deze principiële keuze en wil onderstrepen dat noch Piet Moerland noch andere leden van de Raad van Bestuur enige betrokkenheid bij deze kwestie hebben gehad. De Raad van Commissarissen heeft Piets beslissing met respect geaccepteerd. De Rabobank is hem erkentelijk voor zijn belangrijke bijdrage gedurende tien jaar in de Raad van Bestuur. Namens de gehele coöperatieve organisatie dank ik hem  voor zijn grote inzet en zijn deskundigheid. Ik wens hem het allerbeste voor de toekomst. De Raad van Commissarissen is Rinus Minderhoud dankbaar dat hij de rol van interim-bestuursvoorzitter per direct accepteert. Hij is een zeer ervaren bankier en een bestuurder die vertrouwd is met alle dimensies van de Rabobank."
Toelichting Rinus Minderhoud, bestuursvoorzitter:
"De Rabobank heeft belangrijke herstelmaatregelen genomen. Daarnaast lopen tal van andere verbetertrajecten, waaronder gedrag- en cultuurprogramma’s. Ik zie het als mijn taak om de uitvoering daarvan daadkrachtig te leiden, vooral in het belang van onze klanten in binnen- en buitenland. De Raad van Bestuur is vastbesloten om de kernwaarden van de bank snel – nog dieper – te laten verankeren in al onze activiteiten. Ik heb het volste vertrouwen dat de Rabobank de komende tijd veerkracht zal tonen en dat onze klanten, leden en medewerkers weer trots kunnen zijn op onze bank. Daar zal ik mijn uiterste best voor doen."
Beloning
De Raad van Commissarissen heeft besloten dat Rinus Minderhoud een salaris zal ontvangen van EUR 985.000 op jaarbasis. Minderhoud ontvangt geen pensioenbijdrage en – net als de andere leden van de Raad van Bestuur – geen variabele beloning. Piet Moerland ziet af van een vertrekregeling.
Schikking
Rabobank heeft schikkingen getroffen van in totaal 774 miljoen euro vanwege de fraude met de rentetarieven.
De schikkingen zijn getroffen met Britse, Amerikaanse en Japanse toezichthouders en De Nederlandsche Bank (DNB), en het Openbaar Ministerie. De straf werd opgelegd omdat handelaren van Rabobank met collega’s van andere internationale banken hebben samengespannen om het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor te manipuleren.

Reageer op dit artikel