nieuws

Bankieren en verzekeren gaan niet samen, aldus Jan Hommen van ING

Branche

"Bankieren en verzekeren kennen een heel verschillende dynamiek", aldus ING-topman Jan Hommen in een afscheidsinterview in de Financial Times. "Banken zijn veel sneller. Verzekeraars zijn veel trager. Verzekeren kent een cyclus van 50 jaar. Banken draaien op een cyclus van vijf jaar. Hun snelheid is dus heel anders. De mensen zijn ook anders. Waarom zou je ze bij elkaar zetten?"

Bankieren en verzekeren gaan niet samen, aldus Jan Hommen van ING

De splitsing van ING in een bank- en een verzekeringstak is volgens Hommen in de Financial Times dan ook een commercieel verstandige beslissing. De combinatie van de twee activiteiten maakte de bank "te groot om te besturen” en dus ook "too big to fail".
Wereldbedrijf
"Als je kijkt hoe groot wij waren, we zaten in alles", kijkt Hommen terug. "Een wereldbedrijf leiden is al niet makkelijk, maar twee, een in het bankwezen en een in verzekeringen, was nog moeilijker.”
Bankverzekeren heeft volgens hem uiteindelijk alleen in België gewerkt. Elders niet.
Steunpakket
ING moest in 2009 door de overheid van de ondergang worden gered met een steunpakket van 10 miljard euro. Van de Europese Commissie moest de bank vervolgens verscheidene onderdelen in de VS en Azië verkopen en ook de verzekeringstak afsplitsen van de bankdivisie. ING liet vorige maand weten de splitsing naar verwachting in 2014 te kunnen voltooien. Dan zal de Europese verzekeringstak, onder de naam NN, waarschijnlijk naar de beurs worden gebracht.
Voordelen
Volgens Hommen kent een pure bank aanzienlijke voordelen. "Het bedrijf is dramatisch veranderd, versimpeld. Het is veel makkelijker te besturen en het is zeer klantgericht”.
Het hele stuk staat hier.

Reageer op dit artikel