nieuws

Tien tips voor wie wil exporteren

Branche

Wilt u beginnen met export of wellicht naar een nieuw land gaan exporteren? Sla acht op de belangrijkste risico’s. ACE heeft alvast tien tips voor u.

Tien tips voor wie wil exporteren
  1. Doe zelf onderzoek: verzamel vooraf informatie over het nieuwe exportgebied, zoek contact met andere bedrijven die in die markt actief zijn en maak gebruik van brancheverenigingen.
  2. Leer vooraf de processen en handelswijzen van belangrijke instellingen kennen; in Amerika bijvoorbeeld de Product Safety Commission.
  3. Vergeet niet dat opkomende markten hun eigen normen voor kwaliteit en veiligheid kennen. En ga er niet van uit dat de regels in heel Azië hetzelfde zijn.
  4. Test alle bestanddelen en onderdelen in uw producten.
  5. Controleer uw (belangrijkste) leveranciers. Maken zij waar wat ze beloven en werken ze volgens uw ethische en veiligheidsnormen?
  6. Zorg dat de productspecificaties van alle te exporteren producten gecontroleerd zijn door getraind personeel. Herhaal de controles in ieder geval om de zes maanden.
  7. Leg vast aan welke regels u voldoet, maar geef ook goede redenen wanneer u niet instemt een regel.
  8. Veiligheid staat voorop. Probeer de hoogste normen voor productveiligheid te hanteren, ongeacht de bestemming van de producten.
  9. Zorg ervoor dat de etiketten en andere informatie duidelijk de mogelijke gevaren van het product weergeven: de waarschijnlijkheid en mogelijke ernst van het gevaar, hoe het gevaar voorkomen kan worden en de gevolgen wanneer de veiligheidsvoorschriften niet worden opgevolgd. Schakel daarbij lokaal juridisch advies in.
  10. Check of export verzekerd is onder uw bestaande productaansprakelijkheidsverzekering. Sommige verzekeraars sluiten export geheel uit, sluiten bepaalde landen uit, stellen eisen aan het indienen van claims of beperken de dekking.
Reageer op dit artikel