nieuws

Productaansprakelijkheid onontkoombaar voor exporteur

Branche

Zeker nu het economisch tegenzit in de ‘oude wereld’ zoeken steeds meer bedrijven hun heil in groeimarkten als China. Maar exporteren is niet zonder risico. Niet alleen producenten en leveranciers van voedsel, medicijnen en speelgoed zijn gevoelig voor terugroepacties en negatieve media-aandacht. Productaansprakelijkheid raakt alle bedrijven, overal.

Productaansprakelijkheid onontkoombaar voor exporteur

Opkomende markten kennen nu nog minder strenge wetten en normen dan Europa en de Verenigde Staten. Het zal niet lang meer duren voor dit verandert, waarschuwt Eric Smith, Head of Food Safety bij crisismanagementbedrijf red24. In opkomende landen als China en India groeit bovendien het bewustzijn bij consumenten en de rechten die daarbij horen.

Producten die bijvoorbeeld verkocht worden in China moeten voldoen aan de Chinese kwaliteits- en veiligheidsnormen. Die kunnen verplicht of vrijwillig zijn. Bij verplichte normen is certificering door een officiële instantie nodig. Internationaal erkende testresultaten tellen voor de Chinese autoriteiten zelden mee. Testen en inspecties moeten daarom worden meestal worden uitgevoerd door erkende Chinese laboratoria.

Rechtszaken

Het is ook belangrijk om het juridische systeem van de landen waar naartoe geëxporteerd wordt te begrijpen. De uitkomst van een proces in Latijns-Amerika is bijvoorbeeld veel moeilijker te voorspellen dan in Europa. Jurisprudentie schept bijvoorbeeld niet automatisch een precedent. Eerdere rechtszaken hebben in een Latijns-Amerikaans land dus geen voorspellende waarde voor een exporteur als het zijn eigen zaak betreft.

In de Verenigde Staten is de reikwijdte van aansprakelijkheidswetgeving weer veel groter dan in Europa. Vrijwel alles is toegestaan bij juridische processen. Bedrijven kunnen in Amerika ook  aansprakelijk worden gesteld voor misleidende reclame of het achterhouden van relevante informatie. De regels verschillen per staat, maar vaak moeten bedrijven waarschuwen voor alle mogelijke schade die een product kan veroorzaken. Ook kunnen sommige staten een bedrijf dwingen om onmiddellijk te stoppen met de verkoop van een product. Bedrijven moeten daarom een goede administratie bijhouden van alle klachten, zoals meldingen van ziekte, letsel of gebreken.

Verborgen kosten

Niet alleen het productaansprakelijkheidsrisico zelf is belangrijk voor exporteurs, maar ook de eventuele juridische kosten. Een claim in de VS kan bijvoorbeeld oplopen tot bedragen van meer dan $ 1 miljard. Advocaatkosten kunnen makkelijk de kosten van de schadevergoeding overstijgen, zeker als de opdrachtgever niet uit Amerika komt. Door de vertaal- en reiskosten kunnen de kosten van het verdedigen van een niet-Amerikaanse producent of leverancier wel 30% tot 50% hoger liggen dan voor een Amerikaans bedrijf.

Dit artikel is een samenvatting van een uitgebreid artikel over exportrisico’s in ACE’s Progress Magazine. Het volledige artikel ‘Unkown Risk Territory’ vindt u hier.

Reageer op dit artikel