nieuws

Oprichters burgerbank zien nog steeds kansen

Branche

Oprichters burgerbank zien nog steeds kansen

Hoogleraar Jaap Koelewijn zegt in zijn column in het FD nog steeds weinig fiducie te hebben in de Financiële Coöperatie, de Apeldoornse club die streeft naar een ‘burgerbank nieuwe stijl’. Oprichter Jan Brink laat zich voorlopig niet uit het veld slaan.

Koelewijn, hoogleraar corporate finance aan Nyenrode Business Universiteit, liet zich in augustus, toen de plannen voor een nieuwe Nederlandse burgerbank bekend werden, meteen kritisch uit over het initiatief. Kansloos idee van goedbedoelende assurantieboeren, was zijn harde oordeel. In zijn column afgelopen zaterdag in het Financieele Dagblad, nuanceert Koelewijn die uitspraken een beetje. “Na het doen van mijn uitspraken liep mijn mailbox vol met boze verwijten dat ik goedwillende mensen niet zo moest diskwalificeren. Dat ik me had laten ontvallen dat ik tussenpersonen eigenlijk oplichters vond was uiteraard niet netjes, maar na mijn grote verlies op twee woekerpolissen werd het me even teveel”, aldus de column. In de burgerbank heeft Koelewijn echter nog steeds weinig fiducie. Met nog geen 2.300 aanmeldingen op de teller is het initiatief wat hem betreft gedoemd te mislukken. “Ik vrees dat de Financiële Coöperatie in diepe droefenis gedompeld is.”

Klagen
Oprichter Jan Brink klinkt aan de telefoon allerminst droevig. “Wij klagen nog steeds niet”, aldus de initiatiefnemer en tevens eigenaar van assurantiekantoor Securium in Apeldoorn. “We zijn midden in de zomer gestart met de ledenwerving en zeker niet ontevreden.”
De bank in wording heeft zoals bekend tienduizend leden nodig om te kunnen starten met een businessplan. Ieder lid legt twintig euro in. Van dat geld, twee ton, worden specialisten aangetrokken die een businessplan gaan schrijven en de aanvraag voor een bankvergunning gaan begeleiden. Brink geeft toe dat het lastig wordt om voor streefdatum 1 december tienduizend leden in de boeken te hebben. Toch is daarmee zijn initiatief niet van de baan. “Het zou zomaar kunnen zijn dat we minder geld nodig hebben. Er komen namelijk een aantal interessante samenwerkingen aan. Zo zijn we in gesprek met TiasNimbas Business School en ook met andere opleidingsinstituten. Tias Nimbas heeft aangeboden voor ons een aantal business cases te maken. Kosteloos. Dat zou betekenen dat we met minder geld toch door kunnen gaan omdat dan een groot deel van het voorwerk al is verricht.”

Boefjesbank
Koelewijn stipt in zijn column ook nog de situatie aan dat de bank het niet redt. “Dan staat er wel geld op de rekening en wat gebeurt daarmee? Als de initiatiefnemers netjes zijn, betalen ze terug. Laat de burgerbank geen burgerboefjesbank worden.” Brink: “Natuurlijk gaat het geld in geval van liquidatie terug naar de leden.” Er zijn nu nog weinig kosten gemaakt zegt hij. “Pas als we specialisten gaan inhuren, dan gaan we kosten maken.”

Reageer op dit artikel