nieuws

‘Nederlander is helemaal niet spaarlustig’

Branche

‘Nederlander is helemaal niet spaarlustig’

Dat Nederlanders noeste spaarders zijn, klopt al lang niet meer. "De laatste tien jaar zijn wij meer geld aan het uitgeven dan we verdienen. We hebben weliswaar een recordbedrag op onze spaarrekening, maar de schulden van onze huishoudens zijn nog veel meer toegenomen", zo stelde DNB-president Klaas Knot maandag in zijn speech ter gelegenheid van het afscheid van ING-topman Jan Hommen.

Het spaaroverschot van Nederlandse huishoudens is sinds begin jaren negentig gedaald en schommelt nu net boven de nullijn, zo hield Knot zijn gehoor voor. "Kortom, de gemiddelde Nederlander spaar helemaal niet – die ontspaart." Volgens de DNB-baas is de spaarzin bij de jongere generaties ver te zoeken. "Dat gedrag hebben ze niet van een vreemde: kijk maar eens naar het gedrag van hun oudere familieleden op de huizenmarkt in de afgelopen twintig jaar. Natuurlijk, als ik stel dat de eigen woning in toenemende mate als geldautomaat werd ingezet, dan overdrijf ik – maar ook weer niet zo heel erg." Knot stipt aan dat de banken daaraan hebben meegeholpen door makkelijker hypotheken te verstrekken.
Minder in de knip
Wel lijkt de spaarzin toe te nemen, maar sparen wordt bemoeilijkt doordat de koopkracht is gedaald. "Kortom: mensen houden de hand niet óp de knip. Nee, de crux is dat ze steeds minder geld ín de knip krijgen. En ze willen niet nóg meer interen op hun spaargeld."
Niet kopje onder
Aan de positieve kant staat dat bedrijven meer zijn gaan sparen en dat de totale Nederlandse spaarpot inclusief pensioenvermogen netto uitkomt op € 2.300 miljard. "Nederland gaat zeker niet kopje onder. Verre van", aldus Knot. Maar de draad van voor de crisis kan niet worden opgepakt. "Door de financiële scheefgroei in de jaren voor de crisis zijn er simpelweg te veel huishoudens met een te hoge schuldenlast." Maar: "Vanwege het omvangrijke familiespaargeld heeft Nederland in vergelijking met andere landen meer beleidsruimte om de financiële kwetsbaarheden aan te pakken. We zijn niet aangewezen op die oude versleten draad van voor de crisis – we hebben genoeg ruimte, tijd en middelen om sterkere draden te weven."
 
Lees hier de volledige speech van Klaas Knot

Reageer op dit artikel