nieuws

Michael de Nijs van NVGA: “Nog altijd helft volmachtbedrijven zonder beloningsafspraken”

Branche

Nog altijd is slechts de helft van de volmachtbedrijven tot een beloningsafspraak gekomen met de verzekeraars. Dit zei NVGA-voorzitter Michael de Nijs gisteren in zijn rede op het NVGA Congres in Amersfoort.

Michael de Nijs van NVGA: “Nog altijd helft volmachtbedrijven zonder beloningsafspraken”

In een volle Rijtuigenloods in Amersfoort vond gistermiddag het NVGA-congres plaats. Ruim 400 vertegenwoordigers van volmachtbedrijven, verzekeraars en toeleveranciers waren aanwezig en hoorden voorzitter De Nijs een positief beeld schetsen van de branche.
Toegevoegde waarde
"Volmacht leeft", zei De Nijs tegen de zaal. Ook al wordt er soms getwijfeld aan de toegevoegde waarde van zijn achterban, de NVGA zelf blijft van mening dat er volop toekomst zit in het volmachtbedrijf.
"Er zijn nog nooit zo veel onzekerheden geweest als nu", zei De Nijs. "Maar toch zien we een florerend volmachtbedrijf".
Goed bezig
Hij haalde daarvoor een aantal cijfers aan: het premievolume van de volmachtbedrijven bedraagt nu 3 miljard euro en dat is 16 tot 17% van het totaal. Dat premievolume groeit per jaar met 6% en de schadelast daalde afgelopen jaar met 2,7%. "Dan ben je goed bezig", aldus De Nijs.
Noodzakelijk
De Nijs toonde zich ook tevreden met een ledengroei van de NVGA van 6% in het afgelopen jaar. Minder tevreden is hij met de beloningsdiscussie. "We zitten nog in de transitie naar nieuwe beloningsmodellen. Het is het belangrijkste dossier op onze tafel. Decennia lang zijn we gewend geweest om op een bepaalde manier beloond te worden. We zagen daar ook geen excessen. De noodzaak om dit oude systeem op te geven wordt ook niet door iedereen gevoeld. Maar de wetgever dwingt dat wel af. De beloning mag niet meer zijn dan noodzakelijk. Maar was is dat: ‘noodzakelijk’? De winstcommissie was een belangrijk onderdeel van onze beloning, maar die is er al niet meer. De gesprekken met de AFM over ‘passende beloning’ lopen ook nog. We zoeken echt naar een gezond beloningsmodel en dat proces gaat niet gemakkelijk. De helft van de volmachtbedrijven heeft nu afspraken, schriftelijk of mondeling, met de verzekeraars over een beloningsmodel. De andere helft dus nog niet. Natuurlijk is dat een gezond onderhandelingsproces, maar het moet wél gebeuren. Het moet tot een afronding komen."
Onafhankelijk
De Nijs pleitte gisteren ook nog voor de oprichting van een onafhankelijk audit instituut. "Omdat het efficienter en onafhankelijker kan dan nu gebeurt", zei hij daarover. "We moeten als branche niet ons eigen vlees keuren."
Eed
Gistermiddag legden ook nog 80 leden van de NVGA hun eed of belofte af. Volgens De Nijs is dat "een stevig fundament onder eerlijk zaken doen".
 

Reageer op dit artikel