nieuws

Mathijs Bouman: “Als je de markt opnieuw moest uitvinden, zou je geen tussenpersoon verzinnen”

Branche

Econoom Mathijs Bouman is dagvoorzitter van de Verzekeringsbranchedag op 19 november. AM zocht hem op en vroeg hem wat hij eigenlijk van de verzekeringswereld vindt. Fasten your seatbelts.

Mathijs Bouman: “Als je de markt opnieuw moest uitvinden, zou je geen tussenpersoon verzinnen”

In een interview met AM spreekt econoom en columnist van het FD Mathijs Bouman over hét taboe in de verzekeringswereld: verzekeraars en het intermediair hebben tegengestelde belangen en niemand durft daarover te praten.  
Harder
"Ik denk dat de verzekeraars al een jaar of vier van toon zijn veranderd en harder zijn geworden voor het intermediair. Voor het provisieverbod was het intermediair gewoon een kanaal voor de verzekeraar. In de aanloop naar het provisieverbod is dat veranderd. Ik denk dat ze steeds meer keihard concurreren met het intermediair. Het is hét taboe in de verzekeringswereld. Verzekeraars zeggen vooral dat ze het niet doen, maar het is natuurlijk wel zo."
Bulksegment
Het intermediair krijgt er overigens ook van langs. "Die markt wordt echt een stuk kleiner. Je hebt dan twee opties. De slimmerikken hebben ook al gekozen: goedkoop zijn voor een laag bulksegment, of in de top van de markt de wijze financiële planner zijn. Dan ben je de vriend in het financiële leven van mensen, maar dat is een heel kleine – weliswaar lucratieve – markt. Maar het gros van het intermediair doet alsof er niets veranderd is. Ze moeten hun klanten allemaal nog benaderen om uit te leggen wat ze doen, en dat advies geld kost, maar dat doen ze amper. Ik heb verzekeringen lopen via tussenpersonen, maar niemand heeft zich nog gemeld bij mij."
Administrateur
Maar misschien moet die tussenpersoon er ook wel gewoon tussen uit, zegt Bouman koeltjes. "Het provisieverbod moest er komen. En dat doet pijn, maar ik vraag me ook af in hoeverre het wel een reële markt was. Het is toch raar dat je bij sommige verzekeraars niet terecht kon zonder tussenpersoon? Ook voor simpele producten. En de tussenpersoon was dan ook niet meer dan de geoutsourcete administrateur."
Probleemoplosser
Als je nu de markt opnieuw moest uitvinden zou je geen tussenpersoon verzinnen, zegt Bouman. "Je moet nu als tussenpersoon je bedrijfsmodel echt overwegen. Je gaat landelijk via internet, of je zoekt een beroepsgroep in een niche. Of je wordt de financiële probleemoplosser. Verzekeraars zitten ver weg. Je moet zorgen uit handen nemen. Dat willen banken nu ook, maar dat kunnen ze niet en dat gaat mislukken. De interne beloningsstructuren binnen banken draaien om targets halen. Dat verandert niet en dus is er ruimte voor partijen die wel rekening houden met het klantbelang. Maar het oude model dat je als consument via de trechter van de tussenpersoon naar een verzekering moet, dat is binnen 10 jaar echt helemaal weg. Je kunt er in ieder geval geen bloeiende praktijk mee opbouwen."
Het gehele interview met Bouman staat in AM nummer 15 dat vandaag verschijnt. Het nummer is hier in te zien.

Reageer op dit artikel