nieuws

Britse Financial Conduct Authority ziet nog pogingen om provisieverbod te omzeilen

Branche

Britse Financial Conduct Authority ziet nog pogingen om provisieverbod te omzeilen

De Britse AFM, de Financial Conduct Authority (FCA), constateert na onderzoek onder 26 verzekeraars en advieskantoren dat er toch nog betalingen richting tussenpersonen gaan om adviezen naar de consument te beïnvloeden. Die betalingen zijn in de Retail Distribution Review (RDR) in Groot-Brittannië net als in Nederland verboden.

De  FCA spreekt van ‘serious concerns’ en ‘poor management culture’ bij een aantal partijen waar de FCA onderzoek heeft gedaan.
Harder
Volgens de toezichthouder ondermijnen een aantal partijen het wezen van de RDR door toch vormen van provisies te betalen aan adviseurs die hun producten adviseren aan eindklanten. Ook brengen aanbieders en adviseurs samen producten op de markt en wekken ze de indruk dat ze die producten harder pushen.  

Transparantie
Daardoor krijgen consumenten niet het optimale aanbod en wordt volgens de FCA de gewenste transparantie van informatie en kosten geweld aangedaan.  

De helft van de onderzochte bedrijven zou niet voldoen aan de regels die de RDR stelt. Inmiddels hebben de betrokken partijen beloofd hun praktijk aan te passen.  
Het bericht van de FCA staat hier.

Reageer op dit artikel