nieuws

ASR en Beumer voor rechtbank gedaagd

Branche

Staatsverzekeraar ASR en haar voormalige directeur Financieel Intermediair Beheer Rob Beumer zijn opgeroepen voor een voorlopig getuigenverhoor in een zaak die is aangespannen door voormalig financieel adviseur Jos Lindhout. Het draait in de zaak om de onrechtmatige en onoorbare druk die Beumer Lindhout zou hebben opgelegd om diens adviesbedrijf PSL Groep in 2003 tegen een symbolisch bedrag te verkopen.

ASR en Beumer voor rechtbank gedaagd

Daan Folgering, advocaat namens Lindhout en de drie andere verzoekers, noemt het "best bijzonder" dat er een voorlopig getuigenverhoor in deze zaak komt.
"Lindhout heeft in oktober 2006 een vaststellingsovereenkomst gesloten met ASR. Je voert dan een behoorlijke uphill battle om de zaak weer geopend te krijgen omdat de rechter doorgaans niet genegen is om zo’n overeenkomst open te breken."
700.000 euro
In dit geval is de rechtbank Utrecht wel bereid om in te breken op de overeenkomst waarbij Lindhout tegen betaling van € 700.000 zich bereid verklaarde af te zien van toekomstige vorderingen op ASR. De rechtbank "kan (…) op voorhand niet uitsluiten" dat er feiten en omstandigheden zijn die ontbinding van de vaststellingsovereenkomst redelijk en billijk maken."
Onder druk
In 2003 verkocht Lindhout zijn adviesbedrijf naar eigen zeggen onder druk van Rob Beumer voor een symbolisch bedrag van € 1 per aandeel en een nabetalingsregeling aan branchegenoot Hestia. Beumer was op dat moment directeur van Asam, het vehikel waarmee Amev participeerde in intermediairbedrijven.
"Eerder had Lindhout nog te horen gekregen van Amev (een van de rechtsvoorgangers van ASR) dat ze zijn bedrijf wilden kopen", vertelt Folgering. "Nu het even minder ging moest mijn cliënt direct zijn bedrijf verkopen, anders zou Asam direct alle aan Lindhout uitstaande leningen opeisen. Die mogelijkheid was juridisch nergens op gebaseerd."
Geheime afspraken
Van de nabetaling op de verkoopsom kwam niets meer terecht toen Hestia in 2005 failliet ging. Lindhout stapte vervolgens naar Amev en met de vaststellingsovereenkomst leek de lucht definitief geklaard voor Asam en Beumer. In 2011 en 2012 kwamen er volgens Lindhout echter nieuwe feiten aan het licht.
Oud-directeur Van den Berg  van Hestia zou een week na het faillissement van zijn bedrijf met de curator en Asam geheime afspraken hebben gemaakt waardoor de verhaalsmogelijkheden voor crediteuren ernstig werden beperkt.
Nabetalingsregeling
"Van den Berg heeft verklaard dat er wel geld was om aan de nabetalingsregeling aan Lindhout te voldoen maar dat dit hem door Asam werd verboden", aldus Folgering. Ook de twee voormalige eigenaars van PSL Capelle, een adviesbedrijf dat na de verkoop van de PSL Groep in  2003 zelfstandig verder ging, hebben zich daarom als schuldeisers van Hestia in de huidige rechtszaak gevoegd. PSL Capelle werd naar eigen zeggen door de handelswijze van Amev "financieel zwaar beschadigd" en raakte eind vorig jaar bankroet.
Willem Nieuwenhuis
De zaak staat volgens Folgering niet op zichzelf. Hij wijst op het boek van Willem Nieuwenhuis die naar eigen zeggen ook ten onder ging aan het plotseling opeisen van leningen door de rechtsvoorgangers van het huidige ASR. Folgering is nu van plan om in ieder geval Jacques van Ek, voormalig bestuursvoorzitter van Fortis ASR en Rob Beumer als getuige op te roepen. ASR-Woordvoerder Daan Wentholt zegt "kennis te hebben genomen van de uitspraak. We wachten het verloop van dit getuigenverhoor verder af."

Reageer op dit artikel