nieuws

‘Samenwerkingsvoorwaarden weerspiegelen ziel aanbieders’

Branche

De nieuwe samenwerkingsvoorwaarden van banken en verzekeraars voor het intermediair zijn een spiegel van de ziel hoe aanbieders tegen tussenpersonen aankijken. Dit stelt Jurjen Oosterbaan Martinius, directeur van Bureau D & O, naar aanleiding van de nieuwe discussie die is ontstaan over samenwerkingsovereenkomsten. Volgens Oosterbaan hebben veel aanbieders verzuimd om echt nieuwe voorwaarden te maken die passen bij het provisieloze tijdperk.

‘Samenwerkingsvoorwaarden weerspiegelen ziel aanbieders’

D & O nam de afgelopen maanden pakweg een dozijn nieuwe samenwerkingsovereenkomsten (SWO’s) onder de loep. Op een enkele uitzondering – onder meer Allianz- na, deugde er in de optiek van D & O weinig aan de overeenkomsten. De SWO’s bevatten volgens het  bureau uit Hoevelaken teveel voorwaarden die de onafhankelijke adviseur alsnog met huid en haar overleveren aan de aanbieders. Reden voor Oosterbaans collega Annet van de Wetering om op een blog voor uitvaartverzekeraar Dela aan tussenpersonen het advies te geven om toch vooral niet blindelings de nieuwe SWO te ondertekenen.
Man en paard
In samenspraak met de Barneveldse adviseur en zelfbenoemd ‘Robin TwitterHood’ Nico van Koesveld, noemde dagblad De Telegraaf vandaag man en paard.  Met name de geldverstrekkers Obvion en BLG Wonen zouden zich schuldig maken aan het "knechten" van tussenpersonen. De krant verwijst naar de woorden van Van de Wetering die in zijn algemeenheid zegt dat er zelfs aanbieders zijn die eisen dat de adviseur veranderingen van verzekeringsvoorwaarden op een positieve manier naar voren brengt bij de klant.
"Die opmerking is niet specifiek bedoeld voor Obvion of BLG", voegt Oosterbaan daaraan toe. "Het zou bovendien jammer om deze discussie alleen maar te vernauwen tot die partijen. Globaal is mijn indruk dat de meeste aanbieders helemaal geen nieuwe voorwaarden hebben gemaakt, maar slechts met het rode pennetje wat hebben geschrapt en aangevuld.  Dat weerspiegelt tegelijk de ziel van de aanbieders, hoe ze over het intermediair denken. Er zijn nog steeds veel partijen die het intermediair strak aan het handje willen houden omdat ze hen  zien als wederverkoper, in plaats van als speler met een zelfstandige rol en positie."
Als voorbeeld noemt  Oosterbaan de voorwaarde in de nieuwe Obvion SWO dat de adviseur gedurende de hele looptijd nazorg aan de klant levert. Oosterbaan: "Bij mijn weten regelen de adviseur en de consument dat in het provisieloze tijdperk onderling. Veel  eisen in de nieuwe SWO’s stroken niet met de maatschappelijk wens om advies en producten van elkaar los te maken en kunnen bovendien tot latere aansprakelijkheid richting het intermediair leiden. Daar hebben wij ook voor willen waarschuwen."
Nico van Koesveld verwacht niet dat de geldverstrekkers snel overstag zullen gaan. "Er zullen heus adviseurs zijn die de SWO willen ondertekenen. Maar dat lijkt mij dan wel winst op korte termijn. Je moet wel heel erg scherp in je tarieven blijven om zonder gevolgen een groot deel van het intermediair terzijde te schuiven." Van Koesveld is vooral bezorgd om het klantbelang dat volgens hem wordt geschaad in de nieuwe samenwerkingsovereenkomsten. "Het komt allemaal neer op gedwongen  winkelnering. Daar ga ik mijn klanten niet positief over informeren maar voor waarschuwen."
"Niet goed"
Een woordvoerder van Obvion stelt in een reactie de publicatie in de Telegraaf "niet goed" te vinden, maar verwijst verder naar een formeel bericht dat de geldverstrekker vandaag of morgen wil uitgeven. BLG Wonen is wat uitvoeriger.  De hypotheekdochter van SNS Reaal wijst erop dat haar samenwerkingsvoorwaarden nog dit jaar worden geactualiseerd. "BLG Wonen ondersteunt onafhankelijke adviseurs in hun woonadvies aan klanten en werkt op een passende en moderne wijze met de adviseurs samen. Wij gaan graag het gesprek aan met intermediairs die de samenwerkingsovereenkomst als niet passend ervaren."
 

Reageer op dit artikel