nieuws

Kabinet sluit akkoord Nationaal Hypotheek Instituut

Branche

Volgens het FD hebben de pensioenfondsen het kabinet toegezegd te gaan deelnemen in het op te richten Nationaal Hypotheek Instituut. Het Rijk garandeert hun belegging.

Kabinet sluit akkoord Nationaal Hypotheek Instituut

Het op te richten NHI moet op den duur ‘voor enkele tientallen miljarden euro’s’ aan hypotheken van banken overnemen. Zelf wordt het NHI gefinancierd door pensioenfondsen. Die kopen daarin obligaties, gegarandeerd door de Staat. Door de manoeuvre krijgen de banken meer lucht. Hun balansen worden gezonder en ze kunnen goedkopere financiering aantrekken. En daarmee kan de hypotheekrente omlaag.
Kogel
Het al enkele jaren lopende Catshuisoverleg moet verzekeraars en pensioenfondsen ertoe brengen hun beleggingen in de Nederlandse economie op te voeren, aldus het FD. Enkele weken voor Prinsjesdag lijkt de kogel door de kerk. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken kondigde onlangs al aan dat het aankomende bezuinigingsprogramma van het kabinet van € 6 mrd vergezeld zal gaan van een investeringsplan. Dat wordt niet betaald uit de schatkist, maar moet worden gefinancierd door de pensioenfondsen en verzekeraars, aldus de bewindsman.
Hobbel
Voor het Rijk vormde de staatsgarantie een hobbel. Volgens het FD heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de streep getrokken. De meepratende verzekeraars waren al langere tijd positiever over het investeren in de Nederlandse economie, deels ook om hun door de woekerpolissen geschonden imago op te poetsen.
Nationaal Investerings Instituut
Naast een NHI wordt er ook een ‘Nationaal Investerings Instituut’ opgericht waarin de Staat voor een derde van het eigen vermogen zorgt en dat in allerhande veelal regionale projecten moet gaan investeren. Pensioenfondsen en verzekeraars moeten ook ieder voor een derde gaan participeren, zo vernam het FD. Verder wordt het ook al eerder door de verzekeraars onder leiding van Delta Lloyd gepresenteerde mkb-fonds verruimd. Met hoeveel is nog onbekend. In dat fonds voor investeringen in kleine zakelijke kredieten moeten ook pensioenfondsen gaan investeren.
Het hele artikel staat hier.

Reageer op dit artikel