nieuws

Criticus van Nationale Nederlanden plaatst vals persbericht

Branche

Iedereen kan natuurlijk een persbericht plaatsen. Ook uit naam van een ander, waarin je dan valselijk iemand anders op de hak neemt. Dinsdag overkwam het Nationale Nederlanden.

Criticus van Nationale Nederlanden plaatst vals persbericht

Een grapjas, zoals NN-woordvoerder Stijn Wesselink hem noemt, plaatste op onlinepersbericht.com op dinsdag een tamelijk opmerkelijk persbericht. De ogenschijnlijke afzender is programmamaker Jan-Douwe Kroeske, die aankondigt dat hij per 31 augustus zijn contract beëindigt met Nationale Nederlanden.
Gewetensnood
Kroeske is de vaste voice-over in radio- en tv-commercials van de verzekeraar. We lezen: ‘Nationale Nederlanden wilde zich via de persoon van Kroeske een menselijker en minder geldbelust imago aanmeten. Uit gewetensnood heeft Jan-Douwe Kroeske echter besloten om de relatie te verbreken.’
Beschaamd
En dan gaat het nog even door: ‘Sinds twee jaar verbindt Jan-Douwe Kroeske zijn stem en persoon aan Nationale Nederlanden. Hij werd door NN gekozen vanwege zijn vertrouwenwekkende uitstraling. "Het vertrouwen dat het publiek in mij heeft, heb ik beschaamd," verklaart Jan-Douwe vol spijt. "Ik ben tot het inzicht gekomen dat ik mijn bekendheid als betrouwbaar persoon niet langer wil misbruiken om ondoorzichtige en mogelijke schadelijke financiële producten te helpen slijten aan een publiek dat mij gelooft".’
Kroeske heeft dus ernstige gewetensnood, meldt het bericht. ‘Ik was verblind door geldzucht en heb daardoor mijn stem, naam en reputatie verkocht aan deze nationale Nederlandse woekerpolisfabriek. Al die tijd knaagde het besef natuurlijk wel dat ik met mijn persoon legitimiteit verschafte aan de producten van NN, waarmee mensen geld uit de zak wordt geklopt.’
 Misselijk
‘Aan de praktijken van financiële instellingen is weinig veranderd, behalve dat ze zijn begonnen met een groot charme-offensief. Ze proberen uit alle macht een menselijk, vertrouwenwekkend imago te construeren, om hun klanten wederom een poot uit te kunnen draaien. Helaas heb ik me hier uit pure hebzucht voor geleend. En dat terwijl ik dat geld helemaal niet nodig heb. Ik ben misselijk van mezelf,’ schrijft Kroeske.
Je kunt zeggen dat het wat te vet is aangezet en wie is nu ook zo dom om de ruif waar je uit eet zo te bevuilen?
Hoax
Toch maar even gebeld met NN en woordvoerder Wesselink meldt inderdaad dat er niets van klopt. Kroeske is sinds 2010 de voice over voor de NN-commercials en dat is hij nog steeds. De relatie is helemaal niet beëindigd, zegt Wesselink van NN.
Het is een hoax, zegt hij. Een hoax is een ander woord voor nep, bedrog of een broodje aap-verhaal, dat via internet wijd verspreid wordt.
‘Maar dan is dit wel een mislukte hoax’, zegt Wesselink. Het persbericht is al weer snel van de site gehaald en niemand heeft er ook over geschreven. AM is de enige die er woensdag over gebeld heeft, zegt Wesselink. De  impact van de actie was nihil. Hij raadt ons dan ook ten stelligste af er iets over te schrijven. Elke aandacht is te veel.

Reageer op dit artikel