nieuws

Bedrijven bezorgd over risico’s zakenreizen

Branche

Het aantal ‘wereldnomaden’, werknemers die voor diverse opdrachten van land naar land reizen, neemt toe*. Niet alleen grote, maar ook kleinere bedrijven zijn steeds actiever over de grens. Dat verklaart dat bedrijven steeds meer oog hebben voor de risico’s van zakenreizen, zoals blijkt uit onderzoek van ACE: maar liefst driekwart van de ondervraagde bedrijven denkt dat deze risico’s de komende vijf jaar (aanzienlijk) zullen stijgen.

Bedrijven bezorgd over risico’s zakenreizen

Vroeger verwachtten bedrijven vaker van medewerkers dat zij bij zakenreizen hun eigen risico-afwegingen maakten en voor hun eigen reisverzekering zorgden. Vandaag de dag zijn organisaties zich veel meer bewust van hun verantwoordelijkheid richting medewerkers én van hun reputatie als werkgever, en bereiden zij werknemers beter voor op een kort of langer verblijf in het buitenland.

Schade hotspots

Het onderzoek laat zien dat nieuwe ‘schade hotspots’ voor zakenreizen in opkomst zijn nu Europese bedrijven hun inkomsten uit andere werelddelen zien stijgen. Meer dan de helft van de Europese bedrijven wijst ‘Azië en Australazië’ (27%) of ‘Zuid-Amerika’ (27%) aan als regio’s waar het het meest waarschijnlijk is dat een zakenreis leidt tot een verzekeringsclaim. Ter vergelijking: West-Europa werd door minder dan 5% van de bedrijven als schade hotspot beschouwd.

Compliance risico’s

Europese bedrijven maken zich vooral zorgen over de compliance aspecten die internationale zakenreizen met zich meebrengen. In totaal zegt 71% van de middelgrote bedrijven en 65% van de grote bedrijven zich zorgen te maken over regelgeving en fiscale gevolgen, hetgeen in lijn is met de toegenomen proactieve houding van veel nationale toezichthouders.

Alle onderzoeksresultaten vindt u hier.

* Mercer Consulting, ‘Increase in Global Nomads and high medical premiums create challenges for expatriate benefits’, 31 juli 2012

 

 

Reageer op dit artikel