nieuws

‘Verzwaard regime’ voor Allianz, AIG, Axa en Generali

Branche

Op verzoek van de G20 heeft de internationale Financial Stability Board (FSB) eind 2010 regelgeving ontwikkeld voor grote, internationaal opererende financiële concerns. Op basis hiervan heeft de International Association of Insurers Supervisors (IAIS) deze week een initiële lijst van negen verzekeraars opgesteld, waarvan een mogelijk faillissement, vanwege hun omvang, complexiteit en onderlinge verbondenheid, zou leiden tot een aanzienlijke verstoring van het mondiale financiële stelsel. Op deze lijst, die jaarlijks in november zal worden aangepast, staan nu Allianz, AIG, Generali, Aviva, Axa, MetLife, Ping An, Prudential Financial en Prudential plc.

‘Verzwaard regime’ voor Allianz, AIG, Axa en Generali

Dit zijn vooralsnog de ‘global systemically important insurers (G-SIIs)’, die moeten voldoen aan een speciale set regels die de FSB heeft ontwikkeld ten aanzien van crisismanagement, risicobeheer, toezicht en liquiditeit voor dergelijke ondernemingen. Ook moeten ze voldoen aan strengere financiële eisen voor activiteiten die niet traditioneel als ‘verzekeren’ kunnen worden omschreven.
Een solide kapitaals- en toezichtskader voor de verzekeringssector in het algemeen is essentieel voor de ondersteuning van de financiële stabiliteit. De IAIS en de FSB zijn nu bezig met de ontwikkeling daarvan. Naar verwachting zal dit eind 2013 zijn afgerond. In juli 2014 volgt een lijst van herverzekeraars die onder een vergelijkbaar ‘verzwaard regime’ gaan vallen.
In een reactie op de maatregelen zei Micheala Koller, algemeen directeur van Insurance Europe, de koepel van Europese verzekeraars, dat de gebruikte methodologie niet voldoende is afgestemd op het verzekeringsbusinessmodel. “Ook zijn de maatregelen niet afgestemd op de werkelijke risico’s van verzekeraars. Insurance Europe ondersteunt inspanningen van beleidsmakers om financiële stabiliteit te waarborgen. Echter, een systeem dat leidt tot de identificatie van de verzekeraars, in plaats van de specifieke risicovolle activiteiten is niet juist.”
 

Reageer op dit artikel