nieuws

Klant betaalt bij Brand New Day advieskosten uit verlaging inleg

Branche

Brand New Day komt voor haar adviseurs met de ‘laag-hoog constructie’. De maandelijkse inleg van de consument wordt voor een aantal maanden verlaagd zodat de consument de advieskosten gespreid kan betalen. “Zo blijven de maandelijkse lasten voor de consument gelijk en hoeven de advieskosten niet in één keer afgerekend te worden.”

Klant betaalt bij Brand New Day advieskosten uit verlaging inleg

De nieuwe constructie werkt als volgt: een adviseur opent voor zijn klant bijvoorbeeld een pensioenrekening bij Brand New Day. Maandelijks wordt € 200 ingelegd. De adviseur en de klant spreken af dat de kosten van het advies € 500 zijn en dat de klant deze rekening in 10 maanden betaalt: elke maand € 50. Bij het openen van de rekening geeft de adviseur aan dat de inleg de eerste 10 maanden met € 50 verlaagd moet worden. Brand New Day incasseert nu de eerste 10 maanden € 150 en daarna automatisch € 200.
Facturatie
“De adviseur en zijn klant regelen de maandelijkse afbetaling van de advieskosten onderling”, stelt Brand New Day. “Dit kan bijvoorbeeld met een automatische incasso via een facturatiepartij. We gaan binnenkort samen met Factua en andere facturatiepartijen faciliteren dat bij het invoeren van de tijdelijke premieverlaging indien gewenst direct ook een automatische incasso tussen klant en adviseur wordt geregeld.”
Kenmerken
Brand New Day benadrukt de adviseur niets te betalen. “Wij faciliteren alleen de mogelijkheid dat de klant de advieskosten gespreid kan betalen zonder dat de maandelijkse lasten hoger worden. En omdat de inleg op de rekening bij Brand New Day en de advieskosten in twee aparte bedragen van zijn bankrekening worden geïncasseerd, is het voor de klant volkomen duidelijk dat hij voor twee aparte diensten betaalt.” Volgens directeur intermediair Paul Rijns zijn de twee facturen cruciaal en verschilt de aanpak daarmee van de wijze waarop adviseurs die klanten met een beleggingsverzekering oversloten naar Brand New Day, voorheen  € 750 als advieskosten aan de polis konden onttrekken. “Dat geld ging niet via de giro van de klant, maar werd door ons aan de adviseur overgemaakt. Dit is duizend keer transparanter.” Ook hangen advies en product volgens Rijns niet onlosmakelijk samen in deze constructie. “De klant moet de adviseur betalen voor zijn advies, of hij nou wel of niet voor Brand New Day kiest.”
De maximale duur van de verlaagde inleg is 24 maanden. Er worden bij de adviseur en klant géén kosten in rekening gebracht voor deze service, aldus BND die verder meldt dat de tijdelijke verlaging zichtbaar is in de klantomgeving en dat bij de berekening van het verwachte eindkapitaal rekening wordt gehouden met de verlaging van de inleg.

Reageer op dit artikel