nieuws

‘Beroepseed is te snel ingevoerd’

Branche

Hans Ludo van Mierlo is de geestelijk vader van de beroepseed voor financieel dienstverleners. In het julinummer van het blad ‘De Complianceofficer’ geeft hij zijn mening over de invoering ervan. “Het is allemaal veel te snel gegaan.”

‘Beroepseed is te snel ingevoerd’

De maatschappelijke rol van banken en verzekeraars is door de jaren heen vervaagd, zo stelt Van Mierlo. “Er ontstond een schizofrenie binnen de instellingen. Ik zag delen van banken puur ik-gericht en monetair denken en anderen eindeloos zoeken naar nieuwe gedragscodes uit idealisme of verantwoordelijkheidsbesef. Ik merkte dat het beeld van banken diffuus werd. Ik vond dat er een nieuwe en herkenbare opdracht onder de hele financiële sector gelegd moest worden. Ik dacht toen aan een beroepseed, die een minimumeis zou zijn, dus niet een beroepseed als keurmerk.”
Overgeslagen
Van Mierlo vindt dat de invoering van de beroepseed te snel is gegaan: “Er zijn heel elementaire zaken overgeslagen. Toen ik als voorbeeld een tekst voor de eed opschreef, dacht ik dat ze mijn tekst zouden weggooien, dat er een discussie op gang zou komen onder leiding van een commissie, die op basis daarvan een tekst zou ontwerpen waarover men sectorbreed ging discussiëren.” Die discussie over de inhoud van de tekst is er niet gekomen. “Er is nu een eed, maar het veranderingsproces moet nog beginnen. Terwijl de eed een afronding zou moeten zijn van dat veranderingsproces.”
Rechts rijden
Onlangs was Van Mierlo in Zeeland bij een collectieve eedaflegging. “Iemand zei: ‘Dat heeft voor mij geen zin. Ik werk altijd al zo.’ Ik heb hem uitgelegd dat het belang van die eed niet zit in het feit, dat hij hem ging afleggen, maar dat alle anderen hem gingen afleggen. Dat betekent dat jij weet wat je van ieder van hen mag verwachten. Dat voelt lekker als je weet wat je van anderen mag verwachten, dat je dat gevoel ook aan die anderen zou moeten gunnen. Denk maar aan rechts rijden. Het belang daarvan zit er niet in dat jij belooft rechts te rijden, maar dat alle anderen dan doen. En jij dus ook.”
Regels
Van Mierlo is geen liefhebber van meer regels voor de financiële dienstverlening. “Met duizend regels kun je wel het vak veranderen, maar het wordt met al die regels steeds moeilijker uit te voeren. Je moet het vak niet veranderen, je moet de bankier veranderen! De eed verandert als het goed is de bankier.”
Regels kunnen averechts werken, vindt de voormalig journalist en woordvoerder. “Met al die extra financiële regels maken we invaliden van financiële dienstverleners. Ze hebben nauwelijks nog vrijheid van bewegen, moeten alles verantwoorden. Goede financiële dienstverlening staat straks gelijk aan geen fouten maken. Dan weet je zeker dat er niets goeds meer gebeurt.”
Het volledige interview is te lezen op de website van het Nederlands Compliance Instituut.

Reageer op dit artikel