nieuws

AFM promoot DVD bij consument

Branche

Vanaf vandaag moeten alle financiële dienstverleners het standaard Dienstverleningsdocument (DVD) verstrekken voor producten die onder het provisieverbod vallen. Het DVD is daarmee niet langer vormvrij, maar heeft een vaste indeling. De AFM laat consumenten via een leeswijzer kennis maken met het nieuwe gestandaardiseerde document.

AFM promoot DVD bij consument

Het nieuwe standaard DVD kent vier pagina’s met informatie over de dienstverlening van adviseurs  (zelfstandig of in dienst van een bank of verzekeraar) en bemiddelaars. Er zijn vier varianten van het document, gebaseerd op de belangrijkste financiële vragen van consumenten: de hypotheekvraag, opbouwen van vermogen, werkgeverspensioen en het afdekken van risico’s (bijvoorbeeld ORV en AOV). Ook de kosten van het advies komen aan bod  in het DVD én de leeswijzer. “Dankzij het dienstverleningsdocument weten consumenten wat ze ongeveer aan kosten kunnen verwachten. Het gaat wel om de gemiddelde kosten. In individuele gevallen kan de rekening hoger of lager uitvallen. Het is belangrijk dat consumenten daarnaar vragen bij hun adviseur”, aldus de toezichthouder in de leeswijzer voor consumenten.
Verstrekken vóór het advies
Onafhankelijke adviseurs, bemiddelaars en gebonden adviseurs van banken en verzekeraars zijn verplicht het DVD aan hun klant te verstrekken. Dat kan voorafgaand, tijdens of na het eerste oriënterende gesprek. Ook bij execution only moet een DVD verstrekt worden. “Een financieel dienstverlener moet het in elk geval geven, voordat hij een advies geeft”, aldus de toezichthouder.

Reageer op dit artikel