nieuws

Beroepscollege beslecht jarenlange boetetwist

Branche

Beroepscollege beslecht jarenlange boetetwist

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBd) heeft definitief vastgesteld dat een tussenpersoon uit Middelharnis een boete van € 21.600 moet betalen aan de AFM. Met de uitspraak komt een einde aan een jarenlange juridische procedure waarbij de hoogte van de boete centraal stond.

Op 10 november 2009 legde de toezichthouder een boete op aan Paul Peeman Advies (PPA) uit Middelharnis. Het bedrijf had in de periode van 1 juni 2007 tot 10 augustus 2008 zonder de wettelijk verplichte vergunning bemiddeld in kredieten en verzekeringen.Publicatie van het boetebesluit bleef tot op de dag van vandaag uit omdat eerst nog een hele rechtsgang moest worden doorlopen.
De AFM had in eerste instantie een naar eigen zeggen “gematigde” boete opgelegd van € 60.000,- (het standaardtarief bedroeg € 96.000,-) op grond van verminderde ernst. Nadat PPA in bezwaar aantoonde dat haar financiële draagkracht beperkt was, verlaagde de AFM de boete tot € 24.000,-. De rechtbank Rotterdam verlaagde de boete verder tot € 21.600,-. Het CBb houdt deze boetehoogte in stand en geeft daarbij aan dat naast de door de AFM genoemde redenen tot matiging, ook de verminderde verwijtbaarheid van de overtreding aanleiding gaf tot de matiging.

Reageer op dit artikel