nieuws

Cinjee-curator: ‘Van oplichting geen bewijs’

Branche

Curator Eddy Butin Bik noemt de officiële erkenning van de Cinjees van hun rol in het faillissement het resultaat van “een inschatting van de goede en kwade kansen”. “Als ze hier niet mee hadden ingestemd had hun waarschijnlijk een gerechtelijke procedure gewacht”, stelt de curator morgen in AM. Van oplichting, vooral vaak gesuggereerd door de 46 privé-investeerders die Cinjee Advies op het laatste moment wist te strikken, heeft de curator geen bewijs kunnen vinden.

Cinjee-curator: ‘Van oplichting geen bewijs’

 “Slechts in een geval heb ik kunnen constateren dat de Cinjees bij het aangaan van een investeringsovereenkomst hadden moeten weten dat het bedrijf er heel slecht voor stond.”  Voor die datum heeft Butin Bik 25 april 2011 vastgesteld, de dag waarop de Cinjees een deel van het personeel voor het eerst geen salaris meer konden betalen. In de periode hierna tot het faillissement op 19 juli 2011 sloten de Cinjees nog wel met veertig tussenpersonen die hun assurantieportefeuille aan het kantoor verkochten, betalingsovereenkomsten. Die rechtshandelingen zijn nu alsnog vernietigd .”Een dergelijke bevoorrechting van crediteuren is onrechtmatig, maar is geen oplichting.”
Vorige week heeft de familie Cinjee, na anderhalf jaar, met de officiële aanvaarding van de bestuursaansprakelijkheid haar rol erkend in de ondergang van familiebedrijf Cinjee Advies. Alleen Eelko Kooistra, de oud-financiële topman van het adviesbedrijf, wil vooralsnog niet zover gaan. De vaststelling van de schuldvraag verandert niets aan de vaststelling in het derde faillissementsverslag dat de verhaalsmogelijkheden van de lange lijst crediteuren beperkt zijn. “De kans bestaat dat Eelko Kooistra nu alsnog gedaagd wordt, maar daarbij moet worden vastgesteld of een nieuwe procedure in het belang van de boedel is.”

Reageer op dit artikel