nieuws

Kockelkoren gaat stage lopen bij advieskantoor

Branche

AFM-bestuurslid Theodor Kockelkoren gaat begin volgend jaar een week stage lopen bij advieskantoor Vequa in het Zuid-Limburgse Simpelveld. De afspraak kwam gisteren spontaan tot stand tijdens een ‘verzoeningsbijeenkomst’ met het intermediair die de AFM in Breukelen organiseerde. Het overbruggen van de afstand tussen toezichthouder en advieskantoren was een wens die beide partijen uitspraken.

Kockelkoren gaat stage lopen bij advieskantoor

Ongeveer 70 tussenpersonen en vertegenwoordigers waren afgekomen op de bijeenkomst in het plaatstelijke Van der Valk-hotel die de noemer ‘In gesprek met de AFM’ had meegekregen. Onder hen waren naast Kockelkoren onder anderen ook Jurjen Oosterbaan Martinius (Bureau D & O), Edwin Herdink (Commissie CFD) en Colinda Rosenbrand (OvFD) aanwezig. De middag begon met een plenaire sessie waarin vooral het aanwezige intermediair zijn gevoelens richting de toezichthouder kon uiten. Over een ding bleken de meeste tussenpersonen het wel eens: er heerst  “onder veel collega’s” een angst vooor de AFM dat “je aan de schandpaal wordt genageld als er ook maar een komma in het advies verkeerd staat”. Andere tussenpersonen gaven daarentegen aan dat het directe contact met de toezichthouder wel prettig verloopt, in tegenstelling tot de leidraden en de boetebesluiten die door de tussenpersonen als eenzijdig en streng worden ervaren. Michiel Denkers, hoofd toezicht bij de AFM: “Het face to face-contact wordt gelukkig wel als prettig ervaren. De vraag is hoe we op een goede manier dat gevoel kunnen opschalen naar de hele branche.”
Hierna gingen intermediairs en AFM’ers in groepen met elkaar aan tafel om van beide zijden oplossingen aan te dragen die de verhouding moeten verbeteren. Zo kwam een groep met idee voor horizontaal toezicht in de branche, net als de toezichtswijze van de Belastingdienst. Een andere groep opperde een inloopspreekuur bij de AFM, waarop Kockelkoren wel de toezegging wilde doen dat zelfstandige melding niet leidt tot dossieronderzoek. De AFM-voorzitter sprak van een geslaagde middag die in ieder geval wat hem betreft nog een vervolg gaat krijgen.

Reageer op dit artikel