nieuws

‘Discussie tussen Verbond en NVGA is achterhoedegevecht’

Branche

De onenigheid tussen verzekeraars en volmachtbedrijven over een nieuw beloningsmodel is een achterhoedegevecht. Dat stelt innovatiemanager Arthur Goes in een toelichting op zijn blauwdruk voor een “Extreme makeover: volmacht edition 2013.” Vooral de verzekeraars hanteren in zijn optiek in de relatie tot volmachtbedrijven nog te veel de uitbestedingsgedachte.

‘Discussie tussen Verbond en NVGA is achterhoedegevecht’

Goes stelt in zijn artikel dat “het volmachtmodel zal kantelen van uitbesteding van werkzaamheden naar aanbesteding van portefeuilles”. Ten onrechte houden verzekeraars volgens de innovatiemanager in de discussie over het beloningsmodel vast aan een vaste vergoeding op basis van uitbestede werkzaamheden. “Daarmee blijven ze hangen in het model van de jaren tachtig en negentig waarbij de maatschappijen het werk aan provinciale polissen steeds meer onderbrachten bij volmachtbedrijven”, aldus Goes. “Terwijl volmachtbedrijven nu veel meer vanuit een eigen professionalisme, een transparante rolverdeling en een eigen identiteit communiceren met de consument. Zij kunnen nu vrij eenvoudig zelf een productpropositie opzetten met alles wat daarbij hoort. Vervolgens is het de vraag wie van de verzekeraars wil meetekenen. Dat is een omgekeerde rolverdeling waarbij het volmachtbedrijf in de driverseat zit. Veel serviceproviders en volmachtbedrijven hebben op deze manier al flinke stappen gezet.” Hij deelt de visie van NVGA-voorzitter Michael de Nijs dat in de discussie over het nieuwe beloningsmodel nu maar de markt zijn werk moet doen. “Dat het Verbond dat ook roept, komt volgens mij omdat het gros van de verzekeraars denkt dat onder de noemer wet- en regelgeving de markt minder zijn werk zal doen”, aldus Goes. “Daarmee tonen ze alleen maar aan dat ze onbewust onbekwaam zijn. Verzekeraars denken al snel dat Nederland de hele wereld is en dat het dus geen kwaad kan om een partnership over boord te zetten. Maar niets houdt een serviceprovider of volmachtbedrijf tegen om een risico elders binnen de EU onder te brengen. Die miljarden lopen straks weg uit de Nederlandse betalingsbalans.”

Reageer op dit artikel