nieuws

Aantal verzekeraars met kwart afgenomen

Branche

Het totaal aantal verzekeraars in ons land is stevig aan het dalen. Waren het er in 2007 nog 342, in het tweede kwartaal van 2012 lag dit aantal op 255, een daling van 25%. Partner en verzekeringsspecialist Robert-Jan Hagens van Ernst & Young hield zijn toehoorders dinsdag deze cijfers voor tijdens het jaarlijkse evenement Eye on Insurance in Wassenaar. Een einde aan de daling lijkt vooralsnog niet in zicht.

Aantal verzekeraars met kwart afgenomen

Hagens liet aan de hand van cijfers van De Nederlandsche Bank zien hoezeer in de leven- en schademarkt de consolidatie heeft toegeslagen. In de Nederlandse levensverzekeringsmarkt (in 2011 € 21,9 mld groot) namen de vijf grootste partijen (NN, Aegon, SNS Reaal, Delta Lloyd en Achmea) in 2011 70% van die markt voor hun rekening. In vijf jaar tijd daalde het aantal levensverzekerars met 40%.
In de schademarkt moet die concentratie nog plaatsvinden. De vijf grootste partijen (Achmea, NN, Delta Lloyd, ASR en SNS Reaal) zijn samen goed voor 47%. Het aantal schadeverzekeraars is sinds 2007 met 28% gedaald en uitvaartverzekeraars daalden in aantal met 22%.
“De consolidatie zal doorgaan”, aldus adviseur Hagens. “Ook omdat de wet- en regelgeving steeds meer aandacht zal vragen van de verzekeraars. Het wordt voor kleinere partijen steeds moeilijker om op alle vragen van de toezichthouders afdoende antwoord te geven. En de crisis helpt natuurlijk ook niet.”
De Nederlandse verzekeringsmarkt is volgens hem aan de schadekant echt verzadigd. “De prijs is hier een doorslaggevende factor geworden. De levensverzekeringsmarkt biedt daarentegen nog wel ruimte voor groei, ook al zien we hier dalende premie-inkomsten en een dalend resultaat door langer leven en de lage rente.”
Hagens wijst erop dat de levensverzekeraars de premie-inkomsten tussen 2007 en 2011 zagen dalen met gemiddeld 4,6%. Dat werd gecompenseerd door de operationele kosten in diezelfde periode te laten dalen met 5,4%.
Alle verzekeraars zijn volgens Hagens nu druk bezig om hun kostenniveau te verlagen. Hij signaleert vier groepen van activiteiten op dit vlak: verspillingen worden geëlimineerd, processen worden gestroomlijnd, activiteiten geconsolideerd en complexiteit gereduceerd.
De adviseur geeft daarbij het advies: “De kaasschaafmethode werkt niet meer. Het is beter om het in een keer goed te doen, dan elk jaar een beetje.”

Reageer op dit artikel