nieuws

Verzekeraars verbolgen over stijgende toezichtskosten

Branche

Het Verbond van Verzekeraars heeft nogmaals zijn ongenoegen geuit over de forse toename van de kosten voor het toezicht door De Nederlandsche Bank (DNB) en de AFM. Volgens het Verbond is de stijging van respectievelijk 21% en ruim 35% aanzienlijk meer dan in voorgaande jaren. De discussie over de toezichtskosten werd eind vorige maand aangezwengeld op een weblog van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Verzekeraars verbolgen over stijgende toezichtskosten

Verbondswoordvoerder Geertje Janssen onderkent het grotere takenpakket van de toezichthouders, maar wijst er tegelijkertijd op dat  de toezichtskosten in de periode 2000-2010 al verdrievoudigd zijn tot ca. € 250 mln. “Onze directeur Leo de Boer heeft vorige week niet voor niets in een speech bij Nyenrode gepleit voor meer maatwerk als het om toezicht gaat. Het gaat in deze discussie overigens niet alleen om de kosten. Het sterk toenemend toezicht zorgt er ook voor dat verzekeraars met veel extra werk worden opgezadeld, juist in een tijd dat ze zelf alle zeilen bij moeten zetten.” De Nederlandse Vereniging van Banken heeft zich inmiddels aangesloten bij de kritiek. “Het toezicht hoort er gewoon bij, maar wij willen er wel vanuit kunnen gaan dat de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. Het enige wat we vragen, is dat het wat efficiënter gebeurt”, aldus een woordvoerder.
 

Reageer op dit artikel