nieuws

NN snijdt fors in arbeidsplaatsen

Branche

Bij Nationale-Nederlanden verdwijnen de komende twee jaar 1.350 banen. Moederbedrijf ING Groep heeft dit bekend gemaakt bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. De bankverzekeraar zag haar winst -€ 609 miljoen- met liefst 64% procent dalen ten opzichte van het derde kwartaal in 2011 toen het bedrijf nog een winst van € 1,6 miljard boekte.

NN snijdt fors in arbeidsplaatsen

Onder meer met de ontslagronde bij NN hoopt ING Groep de bank- en verzekeringstak wendbaarder te maken voor een gescheiden toekomst. De bankverzekeraar is gedwongen zichzelf op te splitsen vanwege de staatssteun die het in 2009 ontving ten tijde van de bankencrisis. “We versnellen een veranderingsprogramma bij NN om de strategische focus aan te scherpen en processen en systemen te verbeteren”, aldus bestuursvoorzitter Jan Hommen in een toelichting op de kwartaalcijfers. Ook wordt er gesneden in de ondersteunende functies bij de verzekeraar. De besparingen moeten vanaf eind 2014 jaarlijks ongeveer € 200 miljoen aan besparingen opleveren. Tegelijker tijd maakte Hommen bekend dat er wereldwijd ook 1.000 banen verdwijnen bij banktak Commercial Banking. “We hebben besloten om ons businessmodel te vereenvoudigen en vertegenwoordigingen buiten de ING-thuismarkten te verlaten.”
De forse winstdaling bij ING Groep is vooral te danken aan forse afschrijvigen op Europees staatspapier en gewone kredietverliezen. De banktak presteerde nog het best met een winstgroei van 16%  (voor belasting) ten opzicht van het derde kwartaal in 2011. Bij de verzekeringstak daalde het onderliggende resultaat met meer dan 90% van €469 miljoen naar € 44 miljoen.

Reageer op dit artikel