nieuws

“Momentum voor Solvency II moet niet verloren gaan”

Branche

De invoering van Solvency II heeft een nieuw tijdspad nodig waarbij gezocht wordt naar vitale oplossingen. Dat heeft Sergio Balbinot, voorzitter van Insurance Europe, betoogd tijdens een conferentie van de Europese verzekerings- en pensioenautoriteit Eiopa in Frankfurt.

“Momentum voor Solvency II moet niet verloren gaan”

Balbinot hield zijn gehoor voor dat het belangrijk is om bij de invoering van de nieuwe kapitaal-, toezichts- en rapportage-eisen voor verzekeraars niet het momentum te verliezen. Er is volgens hem een nieuwe “realistische” agenda nodig zodat verzekeraars en wetgevers zich kunnen voorbereiden op het nieuwe regiem.
De invoering van Solvency II is al verdaagd tot 1 januari 2014 en verder uitstel dreigt. De eerste horde die nog moet worden genomen, is de stemming over Omnibus II in het Europees Parlement. Deze stemming over een aantal belangrijke aanpassingen aan Solvency II zou eerst deze maand plaatsvinden, maar is uitgesteld tot maart volgend jaar omdat er eerst nog een impactstudie van de maatregelen moet worden afgerond. Nederland en Duitsland hebben echter al aangekondigd om desnoods zelf al met een deel van de nieuwe wetgeving aan de slag te te gaan. De Nederlandsche Bank stelde in september nog dat essentiële onderdelen als de Own Risk & Solvency Assessment al spoedig kunnen worden ingevoerd.
Het belangrijkste punt van discussie is nog de erkenning van de langetermijnvisie van de verzekeringsbranche. De beoogde nieuwe regels zouden volgens de Europese verzekeraars te veel zijn gemodelleerd naar de eisen voor het bankwezen. Balbinot: “Er zijn passende maatregelen nodig die weerspiegelen dat verzekeraars – gelet op hun langetermijnverplichtingen – geneigd zijn om bezittingen te laten groeien en niet zijn gedwongen om deze te verkopen in volatiele markten.”

Reageer op dit artikel