nieuws

Fa-med stopt met bediening intermediair

Branche

Fa-med stopt met bediening intermediair

Factoringmaatschappij Fa-med stopt per direct met het aanbieden van facturatie- en incassodiensten voor het intermediair. Het bedrijf vindt het debiteurenrisico in de financiële dienstverlening te hoog en ziet die situatie volgend jaar verder verslechteren. De consument is volgens Fa-med onvoldoende bereid om daadwerkelijk een losse adviesfee te betalen.

Fa-med, bekend van de nota’s van tandartsen en andere medisch specialisten, was pas ruim een jaar actief voor het intermediair. Zonder een precies percentage te willen noemen, leverde het factureren voor het intermediair volgens directeur Henk de Jong al vanaf het begin een grote groep wanbetalers op. “Het debiteurenrisico is zo groot dat wij een enorme prijsverhoging zouden moeten doorvoeren, die je niet met goed fatsoen in de markt kunt wegzetten”, aldus De Jong. “Wij hebben dan ook besloten dat het beter is om er direct mee te stoppen. In onze beleving is de eindklant niet in voldoende mate bereid om een losse adviesfee te betalen, of dat nu in de vorm van een serviceabonement is of als een losse factuur.”
De factoringmaatschappij bood vooralsnog behalve een ‘Basic Factoring’-model ook een ‘Full Factoring’-model, waarbij Fa-med tegen een hogere vergoeding ook het debiteurenriscio droeg. Alleen maar de basisvariant aanbieden was volgens De Jong geen optie. “Dan zouden wij tegen hogere kosten nog steeds achter het geld aan moeten zitten en blijft het risico altijd bij de tussenpersonen liggen. Die heeft daar geen trek in.” De Jong ziet de bereidheid om apart af te rekenen voor advies volgend jaar alleen maar verder afnemen. “De forse verhoging van de assurantiebelasting speelt daarbij een rol, maar ook de andere maatregelen van het nieuwe kabinet die het besteedbaar inkomen verder onder druk zetten . Samen met de krimpende markt zijn dit nog eens extra motivaties die ons sterken in het besluit om hier niet mee verder te gaan.”

Reageer op dit artikel