nieuws

Adfiz: “Adviestarieven Rabobank misleidend”

Branche

Adfiz is verbolgen over de nieuwe tarieven voor hypotheekadvies waarmee Rabobank gaat werken. De brancheorganisatie noemt het misleidend dat de bank meldt alleen advieskosten in rekening te brengen als de offerte wordt geaccepteerd. “Het no cure no pay tarief is misleidend, want gratis bestaat niet”, aldus Adfiz.

Adfiz: “Adviestarieven Rabobank misleidend”

Rabobank presenteerde gisteren haar nieuwe adviestarieven die ingaan per 17 december en de afsluitprovisie vervangen. De basisprijs wordt  € 1.750 voor het sluiten van een hypotheek; klanten die het gesprek via internet voorbereiden, krijgen € 600 korting op de advieskosten. Starters zijn nog goedkoper uit. Zij betalen slechts € 1.450 voor een advies en € 850 als de voorbereidende werkzaamheden zelf worden gedaan.  Het advies hoeft alleen te worden betaald als de offerte wordt geaccepteerd.
“De cure is in dit geval het productadvies van de bank”,  concludeert Adfiz. “Er is dus altijd sprake van een cure, en er moet daarom altijd sprake zijn van betaling. Serieuze hypotheekklanten gaan bij de Rabobank meebetalen aan de kosten van shoppers. Om toch rendabel en concurrerend te blijven wordt de commerciële druk om producten te verkopen hoog voor de verkoopadviseurs van de Rabobank. Alle recente regelgeving is er juist op gericht om dat soort prikkels tegen te gaan.”
Adfiz vraagt zich verder af hoe Rabobank al haar advies- en distributiekosten vergoed krijgt bij het hanteren van de nieuwe tarieven. “De daadwerkelijke advies- en distributiekosten bij de Rabobank lijken onmogelijk gedekt te kunnen zijn met de nu gepubliceerde adviestarieven. Dat roept de vraag op of niet een deel van deze kosten in de productprijs van de lening of bijkomende verzekeringen is verwerkt. Wat wettelijk niet mag. Of dat het productadvies van veel mindere kwaliteit is. Of dat van beide een beetje het geval is. Het loktarief van de Rabobank maakt in ieder geval duidelijk dat het productadvies voor de klant weinig toegevoegde waarde heeft.”
 
 
 

Reageer op dit artikel