nieuws

‘Belastingdienst nog niet klaar voor directe beloning’

Branche

De belastingdienst in Amsterdam is volgens bureau D & O nog niet klaar voor een eventuele toestroom van adviesorganisaties die assurantiebelasting gaan heffen over serviceabonnementen en andere vormen van directe beloning. De afdeling die zich vanuit de hoofdstad landelijk gezien bezig houdt met de afhandeling van de assurantiebelasting heeft volgens het adviesbureau uit Hoevelaken te weinig mankracht om het intermediair te bedienen. De belastingdienst stelt zelf voldoende capaciteit te hebben.

‘Belastingdienst nog niet klaar voor directe beloning’

Vooralsnog zijn het hoofdzakelijk de verzekeringsmaatschappijen die assurantiebelasting heffen en afdragen aan de fiscus.  “Je hebt het dan in totaal over een handvol bedrijven; daarop zijn de 4  medewerkers die zich bezig houden met assurantiebelasting wel toegerust”,  zo stelde Jurjen Oosterbaan Martinius,directeur van D&O,  tijdens een masterclass Belonen van Nationale-Nederlanden.  “Nu steeds meer advieskantoren gaan werken met serviceabonnementen en andere vormen van directe beloning neemt het aantal belastingplichtigen fors toe tot in potentie de 10.000 tussenpersonen die er op dit moment zijn. Dat wordt een enorme klus, want iedere adviseur die assurantiebelasting wil gaan heffen moet handmatig een formulier invullen en die formulieren moeten ook weer verwerkt worden. “
In een reactie ontkent Paula Keun, woordvoerder bij het ministerie van Financiën, dat er  bij de belastingdienst te weinig mankracht is. “Ik heb het daar nagevraagd en het antwoord is dat de capaciteit voldoende is.”
Als dienstverlening wordt ingezet voor producten waarvoor assurantiebelasting geldt, is die dienstverlening assurantiebelastingplichtig. “Bij een autoverzekering betaal je dus wel assurantiebelasting over de advieskosten, bij een zorgverzekering niet”, aldus Oosterbaan. Gaat het om dienstverlening die  helemaal los van het product staat, zoals het verzorgen van de belastingaangifte, dan moet de adviseur BTW heffen.
Tussenpersonen kunnen er ook voor kiezen om de facturatie en incasso van de directe adviesvergoeding uit te besteden. Serviceproviders als Voogd & Voogd en Nedasco bieden al een serviceabonnement aan waarbij ze namens de aangesloten kantoren  de assurantiebelasting heffen. De serviceproviders hebben hiervoor een overeenkomst gesloten met de belastingdienst.

Reageer op dit artikel