nieuws

Advies

Branche

Tijdens het opgroeien van kind naar volwassene krijg je van velen vaak goedbedoeld advies. Primair van de eigen ouders natuurlijk. Maar ook van broers en zussen, ooms en tantes, de buurvrouw, de leerkrachten, je vrienden en vriendinnen.

Advies

Als je sport of musiceert krijg je daarnaast ook nog vele adviezen van trainers of leermeesters. Met een hele rugzak vol aan adviezen over wat ik wel en vooral niet moest doen, werd ik op 1 april (echt waar) 1977 dan toch echt achttien jaar. Ik vond dat ik, zeker in opvoedkundig opzicht, wel advies genoeg had gehad. Eerlijk gezegd vond ik dat vaak al eerder. Zo ging ik tegen alle adviezen in, rond mijn vijftiende jaar niet meer elke zondag naar de kerk. Een gedurfde stap in het katholieke dorp en het gezin waarin ik opgroeide. 
 
Inmiddels ben ik er achter dat je na je achttiende jaar eveneens ongelofelijk veel advies krijgt en nodig hebt. Bij het opvoeden van je eigen kinderen, de aanschaf van een auto, het kiezen van studies, het kopen van een huis, het kiezen van een baan, het invullen van de belastingaangifte en het verzekeren en financieren van alles wat je hebt; je lijf & leden. Maar ook bij conflicten met de Belastingdienst, de buren, de makelaar, de gemeente, de werkgever of de politie. Ik zal nooit vergeten hoe ik heldere afspraken maakte met een makelaar. In goed vertrouwen tekende ik de stukken die hij had opgemaakt. Pas later kwam ik er achter dat de afspraak op papier anders was dan die we mondeling hadden gemaakt. Destijds was ik dertig jaar, dus ik had echt beter moeten weten. Gelukkig had ik wel een rechtsbijstandverzekering, die me geadviseerd was door onze verzekeringsadviseur, zij deden hun uiterste best voor me.
 
De waarde van advies is immens. Wat is er immers belangrijker dan jijzelf en je gezin? Natuurlijk kun je op enig moment veel zelf en dat is ook heel goed. Maria Montessori zei het al: “Leer kinderen het zelf te doen”. Maar er zijn zo ongelofelijk veel ingewikkelde zaken die je in je leven tegenkomt. En vaak met een fikse financiële impact. Zeker als je ondernemer bent of veel bezittingen hebt. De arts, de notaris, de accountant, de advocaat, de financieel adviseur en de verzekeringsadviseur zijn van onschatbare waarde. Bij alles wat er op dit moment gebeurt in de financiële sector is mijn uitgangspunt dat een kwalitatief hoogstaand advies, gegeven vanuit oprecht klantbelang, veel waarde heeft wat zichtbaar gemaakt moet (!) worden. Ook door het advies in euro’s te vertalen. Daar steek ik graag samen met de adviseurs waarmee we samenwerken energie in.

Reageer op dit artikel