blog

Maak van een mug een vlinder

Branche 1143

Maak van een mug een vlinder

We zijn als dienstverlener betrokken bij bijna alle belangrijke momenten in iemand zijn leven. De aankoop van een droomhuis, het realiseren van een goed pensioen, het verzekeren van iemands belangrijkste bezittingen, maar ook bij een geboorte of het verlies van een dierbare. Op deze momenten in je leven spelen gevoel en vertrouwen een bepalende rol. Gevoel en vertrouwen zijn niet in een vergelijker te stoppen. Hoe anders is dat met producten, die je op tal van manieren eenvoudig kan vergelijken op prijs of voorwaarden.

Het adviseren over producten is vertrouwd in onze sector, terwijl de automatisering juist hierin een bepalendere rol gaat spelen. Hoe anders is dat met het adviseren van onszelf op basis van vaardigheden, terwijl daar het grootste onderscheidend vermogen zit en misschien ook wel de grootste waarde van onze sector is terug te vinden. Techniek en automatisering gaan daar (nog) niet op inspelen en dit is juist wat wij te bieden hebben.

Beren op de weg

Zie de techniek als een kans en zet het in als een middel om voor je te werken. Juist de techniek kan je helpen bij het beter inzichtelijk maken van je klant, biedt andere vormen van contact en helpt signalen te genereren wanneer bij je klant belangrijke momenten plaatsvinden. De beeldvorming die is gevormd over onze financiële sector, kunnen we alleen zelf veranderen. Dat gaan we niet behalen door elke keer maar te focussen op zaken die niet goed gaan en de beren te benoemen die we op onze weg zien. Een positief beeld begint echt bij onszelf.

Gemakzuchtig en verwend

Of het vroeger beter of anders was is niet relevant; het verleden kan je niet meer veranderen. Wat je wel kan veranderen, is hoe de toekomst eruit ziet. ‘Jongeren regelen het zelf wel’ is een vaak gehoorde opmerking. Dit terwijl generatie Y en Z worden gezien als gemakzuchtig en verwend. Ons vak interesseert hen totaal niet en er zal absoluut een deel zijn dat alles zelf wil regelen, maar juist wij kunnen voor gemak zorgen.

Meer positivisme

Ik ben enorm trots op onze sector. Hoe gaaf lijkt het mij om meer positivisme in de sector te krijgen. Om te focussen op de goede en mooie dingen die we doen en deze benoemen.
Er zijn legio voorbeelden beschikbaar, maar we laten toe dat de media alleen datgene onder de aandacht brengt wat wij als branche niet goed doen. Het is meer dan ooit tijd om daar een tegengeluid op te geven. Zeggen wat je denkt en voelt kan ook iets moois zijn, misschien is daar al een winst te behalen.

Het muggenseizoen is weer begonnen, hoe gaaf zou het zijn als we hier een vlindertuin van kunnen maken. Ik ben voor.

Reageer op dit artikel