blog

Kansen en uitdagingen van IBM Watson

Branche 4859

Kansen en uitdagingen van IBM Watson

IBM Watson is een cognitief computersysteem dat in staat is natuurlijke antwoorden te genereren uit grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data. Het is een van de meest geavanceerde vormen van Big Data analyse die we kennen – en Colimbra heeft Watson mogen testen voor de verzekeringsbranche.

IBM’s schaakcomputer Deep Blue II versloeg in 1997 regerend wereldkampioen Garry Kasparov in een reeks van zes partijen. Veertien jaar na Deep Blue II wist Watson, de volgende beroemde denker uit de IBM-stal, op tv het spelletje Jeopardy te winnen van de twee sterkste spelers uit de geschiedenis. Deep Blue draaide op puur volume en brute kracht: de supercomputer rekende in feite alle mogelijke uitkomsten van alle mogelijke zetten door en koos op basis daarvan de zet die de meeste kans op winst gaf. Watson daarentegen deed iets veel menselijkers.

Plectrum
Jeopardy, voor wie het spel niet kent, wordt gespeeld door eerst een antwoord te geven en de spelers de bijbehorende vraag te laten bedenken. Bijvoorbeeld: “Het plaatje waarmee je een tokkelinstrument bespeelt.” Antwoord: “Wat is een plectrum?” Om dit te kunnen winnen, moet een speler in staat zijn razendsnel te associëren. Simpelweg een encyclopedie uit het hoofd leren is niet voldoende. De kunst is de juiste verbanden te leggen tussen relevante interpretaties van woorden als “plaatje” of “instrument” en dat betekent dat je bijvoorbeeld uit de context van de vraag moet kunnen afleiden dat het hier om een muziekinstrument gaat.
Watson is hier expert in.

Watson doet het razendsnel
Het cognitieve programma is in staat verbanden te vinden in enorme hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data, van geschreven tekst tot gesproken woord en videobeelden, en daar conclusies aan te verbinden. Het bijzondere aan Watson is niet alleen dat hij dat razendsnel doet, maar door zijn cognitieve kracht ook veel gerichter en efficiënter.

Watson kijkt mee tijdens het gesprek
De implicaties van die techniek zijn niet te onderschatten. Watson kan in theorie bij de aanvraag van een reisverzekering live tijdens het gesprek, op basis van het gespreksverloop en bijvoorbeeld een snelle social media check, de kans berekenen dat deze potentiële klant off-piste gaat skiën, en hoe hoog de premie voor zo’n persoon zou moeten zijn.

Watson stelt gerichte vragen
Maar zo ver hoeft het nog niet eens te gaan. Een aanvraagformulier voor een bedrijfsverzekering kan zo 2.000 vragen bevatten. Voor verzekeraars was dit tot voor kort de enige manier om een risico-analyse te maken en een passende premie te bepalen. Watson is in staat door gerichte vragen te stellen, dóór te vragen waar dat relevant is en minder relevante vragen over te slaan, in kortere tijd een veel scherper beeld te krijgen van de situatie.

Domme reeks standaard vragen
Voor kennismodellering is Watson dan ook een uitkomst, maar denk ook aan de mogelijkheden van self service: een computer die in korte tijd klanten heel gericht kan helpen, in plaats van een domme reeks standaard vragen af te lopen, betekent een hogere waardering en een hogere conversie.

Er zijn ook uitdagingen
Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Er zijn juridische vraagstukken en ethische implicaties, op het gebied van privacy bijvoorbeeld. De kunst wordt vooral de juiste toepassingen te bedenken en de juiste vragen te stellen die we Watson kunnen voorleggen. Want Watson geeft intelligentere antwoorden dan menig mens ooit zou kunnen. Als we slim gebruikmaken van de kracht die het programma te bieden heeft, zal het de branche de komende jaren ingrijpend gaan veranderen.

Reageer op dit artikel