blog

Vakman in je eentje?

Branche

Vakman in je eentje?

Je zult maar –zoals ik – onderzoeker zijn met interesse voor beroepen. U kent het oude grapje: “Ik houd van werken. Ik kan er uren naar kijken.” Nou, van dat cliché heb ik dus mijn baan gemaakt. Graag laat ik anderen meekijken, liefst zelfs naar hun eigen baan. De Vakspiegel voor financieel adviseurs is hier een mooi voorbeeld van. Samen met Niels van der Weerdt van Inscope Consulting ontwikkelden we een instrument waardoor iedere financieel adviseur zichzelf een spiegel kan voorhouden over zijn of haar vakmanschap. Duidelijke stellingen, schitterende antwoorden. Een spiegelbeeld dat antwoorden geeft, vragen oproept en soms verrast.

Samenwerken
Neem bijvoorbeeld de stelling “Als goed vakman ontkom je er niet aan om samen te werken.” Een overgrote meerderheid van 86% (tot nu toe, u kunt nog meedoen!) is het ermee eens: vakmensen werken samen. Cases kunnen zo complex zijn dat meerdere mensen hun bijdrage moeten leveren. Teamleden zijn als de vingers van een hand: alleen samen kunnen ze een vuist maken. De klant verdient dat en zal de geleverde kwaliteit waarderen. Een echte vakman heeft vertrouwen op zijn eigen kunnen, maar weet ook de meerwaarde van samenwerking met anderen te benutten.

Lucky Luke
Voor 14% ligt dit anders, zij zijn het oneens met deze stelling. Zij werken liever autonoom. Werken zij aan geheel andere projecten en voor klanten met minder complexe vraagstukken? Hun kennisbron moet diep genoeg zijn voor de vragen die zij voorgeschoteld krijgen. Als één bron de dorst kan lessen, waarom zou je verder zoeken? Zie ik hem voor me, de Lucky Luke die als ‘lonesome cowboy’ eigenhandig de uitdagingen oplost? Een rappe adviseur, want het gerucht gaat dat hij sneller typt dan zijn eigen schaduw.

Afweging
Aan wie zou ik bij voorkeur financieel advies vragen: de teamspeler of de lonesome cowboy? Interessante vraag: Wie wekt meer vertrouwen? Hoe werkt dat voor u: wie hebt u liever tegenover u aan tafel? Achter deze eenvoudige stelling gaat een wereld schuil aan ideeën wat een goede professional is, hoe je kwaliteit kunt vaststellen en wat het betekent om goed werk te leveren. Doe de test en praat mee op www.vakspiegel.nl.Wie weet ervaart u hetzelfde als ik: Je kunt er uren naar kijken…

Reageer op dit artikel